Rusia continuă să plaseze trupe şi arme la graniţa cu Ucraina

Rusia îşi masează soldaţi şi sute de piese de artilerie, incluzând lansatoare mobile de rachete, tancuri şi purtătoare blindate, la o bază improvizată în apropiere de graniţa cu Ucraina, conform unui reporter Reuters care a fost martor la aceste mişcări ruse.
Vehicule militare ruseşti se deplasează pe un drum în apropiere de oraşul Matveev Kurgan, sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.05.2015

Rusia plasează soldaţi şi sute de piese de artilerie, incluzând lansatoare mobile de rachete, tancuri şi purtătoare blindate, la o bază improvizată în apropierea graniţei cu Ucraina, conform unui reporter Reuters care a fost martor la aceste mişcări ruse.

În cazul multor vehicule au fost înlăturate plăcuţele de înmatriculare şi alte semne de identificare, în timp ce mulţi dintre soldaţii prezenţi acolo şi-au dat jos însemnele de pe uniformele militare. Prin urmare, ei se potrivesc descrierii unor forţe militare zărite în estul Ucrainei, despre care Kievul şi aliaţii săi occidentali susţin că sunt detaşamente ruseşti aflate sub acoperire, conform Moscow Times.

Scena de la baza ridicată la poligonul de trageri Kuzminski, situat la aproximativ 50 km de graniţa cu Ucraina, oferă una dintre cele mai clare dovezi a ceea ce pare să fie o comasare concentrată a armatei ruse în regiune.

La începutul acestei luni, comandantul militar al NATO, generalul Philip Breedlove, a declarat că rebelii separatişti profită de regimul de încetare a focului, care a intrat în vigoare în luna februarie, pentru a se reînarma şi a se pregăti pentru o nouă ofensivă. Totuşi, el nu a oferit alte detalii specifice.

Rusia neagă că armata sa este implicată în conflictul din estul Ucrainei, unde separatişti pro-ruşi se luptă de peste un an cu trupele guvernamentale ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că nu comentează comasarea forţelor sale în apropierea graniţei cu Ucraina. Dar, câţiva soldaţi au declarat că au fost trimişi la acea bază pentru exerciţii militare simple, sugerând că prezenţa lor este conectată cu situaţia din Ucraina.

Întrebat de Reuters dacă numărul mare de arme şi trupe nemarcate la graniţă indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: “Consider că pasajul ‘dacă o invazie este pregătită’ din această întrebare este nepotrivit.”

Cantitatea de armament adusă la baza improvizată este de trei ori mai mare decât a fost în luna martie a acestui an, când jurnaliştii Reuters au vizitat anterior zona. La acea vreme, se puteau vedea doar câteva zeci de piese de echipamente militare.

Începând de sâmbătă, pe parcursul a 4 zile, reporterii Reuters au declarat că au văzut trenuri de marfă încărcate cu vehicule militare şi soldaţi ce soseau într-o staţie din regiunea Rostov din sudul Rusiei.

Porţiunea de teren dintre poligonul de tragere Kuzminski şi graniţa ucraineană a fost reparată recent, uşurând deplasarea vehiculelor grele. Drumul duce către un punct de frontieră liniştit folosit în general de localnici. De cealaltă parte se află regiunea separatistă Lugansk, care a fost scena unor lupte intense.

Despre unele cazuri în care au fost capturaţi cetăţeni ruşi în Ucraina de forţele loiale guvernului de la Kiev, oficialii ruşi au declarat că aceştia se aflau acolo pe cont propriu sau ca voluntari, şi că nu făceau parte din rândul armatei ruse în acele momente.

Conform rapoartelor, în fiecare zi sosesc în gara oraşului Matveev Kurgan trenuri de marfă încărcate cu echipamente militare. Marţi, un tren a transportat 16 tancuri T-72 şi mai multe camioane militare.

În ultimele zile, trenurile marfare au adus în zonă cel puţin 26 de tancuri, aproximativ 30 de lansatoare de rachete Uragan, zeci de camioane precum şi câteva purtătoare blindate şi tunuri automate – practic, toate tipurile de arme ce au fost folosite în conflictul din estul Ucrainei, adaugă Moscow Times.

În două ocazii, după ce trenurile au fost descărcate, reporterii au urmărit coloana de vehicule până la poligonul de tragere.

Bellingcat, un grup din Marea Britanie format din voluntari ce folosesc mass media socială pentru a investiga conflictele, au analizat postările făcute de soldaţii ruşi pe conturile lor de pe reţelele sociale şi au concluzionat că o parte din soldaţii din Ucraina fuseseră iniţial la poligonul din Kuzminski.

Un fost soldat rus a declarat anul trecut, pe când activa în serviciul militar, că s-a pregătit la acel poligon şi că ulterior a fost trimis la graniţa ucraineană. Ajuns acolo, i s-a ordonat să lanseze rachete Grad, deşi el a declarat că nu putea fi sigur că aceste rachete au fost lansate în Ucraina. De asemenea, el a menţionat că unii membri ai unităţii sale au trecut în teritoriul ucrainean.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor