Ovidiu Raeţchi: "Tăriceanu să se îngrijoreze de frauda electorală din Teleorman"

În replică la declaraţiile şefului Senatului, care după ce i-a insultat pe românii din Diaspora afirmând că aceştia "şi-ar vinde votul pe mici şi bere" s-a "scuzat" afirmând că, de fapt, el încearcă să evite fraudări ale votului, purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi afirmă că proiectul de lege al PNL vizând votul prin corespondenţă exclude problema votului fraudat.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)
Loredana Diacu
20.04.2015

În replică la declaraţiile şefului Senatului, care după ce i-a insultat pe românii din Diaspora afirmând că aceştia "şi-ar vinde votul pe mici şi bere" s-a "scuzat" afirmând că, de fapt, el încearcă să evite fraudări ale votului, purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi afirmă că proiectul de lege al PNL vizând votul prin corespondenţă exclude problema votului fraudat:

"Supus unei presiuni publice meritate, Călin Popescu Tăriceanu a oferit ieri o justificare pentru scandaloasa declaraţie privind votului Diasporei vândut pe mici: îi este teamă de o fraudă electorală. Explicaţie ignară şi superficială, care arată că domnul Tăriceanu nu s-a aplecat deloc asupra subiectului: sistemul european de vot prin corespondenţă, ca şi proiectul PNL în domeniu, exclud posibilitatea unei fraude relevante. Acesta este motivul pentru care iniţiativa legislativă prevede, de pildă, principiul unui domiciliu stabil pentru românii din străinătate care doresc să voteze, criteriu relativ sever. Dacă domnul Tăriceanu ar citi iniţiativa noastră ar vedea că sistemul de înregistrare şi validare presupune cetăţeni implicaţi şi responsabili, care îşi asumă soluţia specială a votului prin corespondenţă nu pentru că poftesc la vreun mic socialist de 1 mai, ci pentru că nu au secţii de votare în aria lor geografică. Oricum, soluţia PNL pentru Diaspora presupune şi suplimentarea substanţială a secţiilor de vot, o triplare a acestora fiind rezonabilă. Mi-e teamă însă că tema fraudării este un pretext clasic luat din manualul de manipulare politică pentru a împiedica orice iniţiativă politică incomodă. În 2011, Victor Ponta folosea acelaşi motiv pentru a bloca, pentru încă 4 ani, votul prin corespondenţă: fraudarea alegerilor. «Dacă se adoptă Legea votului prin corespondenţă, care înseamnă că indiferent ce votează românii se fură cu scrisori, nu cred că mai are rost să mai stăm în Parlament. Cred că nici n-are rost să şi candidăm şi România va intra, alături de alte ţări africane sau latino-americane, în rândul celor conduse prin dictatură şi prin fraudarea sistematică a votului», afirma liderul PSD acum 4 ani."

Ovidiu Raeţchi a adăugat că, în campania pentru alegerile prezidenţiale, Victor Ponta şi PSD au încercat în zadar să folosească programul "un mic şi o bere" pentru un vot:

"Cât despre angoasa domnului Tăriceanu că românii din străinătate pot să îşi vândă votul pentru "un mic şi o bere", nu pot să nu remarc că aceasta este o metodă pe care principalul său partener, PSD, se străduieşte să o perfecţioneze la fiecare tur de alegeri. La prezidenţiale, guvernul Ponta a avut propriul program la scară largă «un mic şi o bere» – dincolo de obişnuitele kilograme de făină şi ulei, s-a apelat la adevărate politici sociale care au lăsat bugetul de stat descoperit sau la celebra Ordonanţă 55 care legifera, în prag de alegeri, furtul aleşilor. Domnul Tăriceanu să se îngrijoreze de frauda electorală din Teleorman, în Diaspora ea este exclusă prin noul mecanism electoral propus de PNL.”, adaugă Raeţchi.

Reamintim că, puternic criticat de presă, Opoziţie, societatea civilă şi nu în ultimul rând de românii din Diaspora, pe care i-a jignit susţinând că aceştia şi-ar vinde votul pe un mic şi-o bere, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu înţelege de ce declaraţia sa conform căreia "românii din străinătate sunt capabili să îşi vândă votul pe un mic şi o bere" a creat atâta vâlvă printre politicieni şi cetăţeni, informează ziare.com.

"La o dezbatere care a fost organizată cu ceva timp în urmă, am discutat despre diferitele variante de vot, şi atunci am spus că trebuie să alegem o formulă care să evite posibilitatea unor fraude electorale, ţinând cont că nu toţi alegătorii au o conştiinţă politică. Este valabilă la toţi alegătorii români. Nu este o afirmaţie deplasată având în vedere experienţa din 1990 încoace, când voturile au fost cumpărate cu un kilogram de făină, o şapcă, aşa că nu înţeleg de ce atâta ipocrizie, de ce au sărit unii. Pe mine mă interesează ca votul să nu fie viciat", a declarat duminică Tăriceanu, la B1 Tv.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor