Orientul Mijlociu, sursă de numeroase tensiuni în 2011
Administraţia lui Barack Obama va trimite în Israel, în cursul acestei săptămâni, o echipă de negociatori condusă de veteranul Dennis Ross ca să 'relanseze procesul de pace'. Potrivit presei israeliene, acest lucru s-ar realiza prin stabilirea la Ierusalim a unor 'linii roşii' pe care statul evreu să nu le depăşească, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.
În ultimele săptămâni, s-a observat în paralel cu lipsa unei activităţi diplomatice o creştere a tensiunii în această zonă. Vechea reţetă aplicată regiunii riscă totuşi să se dovedească insuficientă. După doi ani de când s-a instalat la putere şi după ce a părut că abordează această regiune ca o prioritate, ce mai are Barack Obama de oferit israelienilor şi palestinienilor pentru ca situaţia să avanseze?, se întreabă ziarul.
Dând impresia că a abandonat partida şi ignorându-i pe americani, Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a început ofensiva pentru recunoaşterea de facto a statului Palestina. Mai multe ţări latino-americane, în frunte cu Brazilia şi Argentina, ar fi deja gata să treacă la acţiune în cadrul Naţiunilor Unite. Perspectivă considerată practic de Israel drept o declaraţie de război: 'Avem un întreg arsenal de răspunsuri posibile', afirma de altfel premierul Benjamin Netanyahu.
În realitate, această chestiune este de natură să îngrijoreze în aceeaşi măsură şi administraţia Obama şi pe israelieni. Perspectiva unei recunoaşteri a statului palestinian ar duce la întărirea considerabilă a poziţiei de negociere a palestinienilor şi ar forţa fără îndoială Statele Unite să fluture ameninţarea unui veto. O eventualitate cu atât mai incomodă cu cât America trebuie să-şi menajeze colegii din Consiliul de Securitate în legătură cu alte dosare regionale extrem de sensibile: ambiţiile nucleare ale Iranului şi, mai ales, tribunalul însărcinat cu ancheta privind asasinarea premierului libanez Rafic Hariri, care riscă să facă să crească tensiunea în interiorul partidului şiit libanez Hezbollah şi a aliatului său sirian.
Se va declanşa un nou război în Orientul Mijlociu în acest an, aşa cum prevede revista The Economist? În timp ce Statele Unite vor fi din ce în ce mai preocupate de viitoarea campanie pentru alegerile din 2012, Israelul riscă să devină rapid o temă electorală. Animaţi de sentimentul că este o situaţie favorabilă pentru ei, republicanii nu şi-au pierdut speranţa că vor reuşi să atragă o parte din voturile comunităţii evreieşti din SUA, care în mod tradiţional votează cu democraţii, supralicitând în favoarea statului evreu.
Netanyahu a declarat marţi că i-a scris lui Barack Obama cerându-i eliberarea lui Jonathan Pollard, un spion israelian închis în Statele Unite de trei decenii şi a cărui graţiere este solicitată periodic de Israel, atunci când statul evreu simte că poate profita de situaţiile incomode în care se află marele său aliat american, potrivit Le Temps. La drept vorbind, câteva avioane de luptă care valorează miliarde de dolari şi un veto în Consiliul de Securitate nu înseamnă nimic faţă de problemele pe care le-ar putea reprezenta această regiune pentru liderul de la Casa Albă.