Organizaţiile de mediu acuză un nou atac al companiilor petroliere asupra legislaţiei europene de mediu

Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Prestigioase organizaţii de mediu precum Friends of Earth, Council of Candians, Greenpeace, Siera Club, Transport & Environment acuză faptul că sub umbrela negocierilor tratatelor transatlantice între SUA şi UE şi respectiv Canada şi UE, asupra Uniunii Europene se fac presiuni puternice pentru a-şi slăbi legislaţia cheie ce vizează reducerea emisiilor de gaze de seră din combustibilii fosili.

Într-un comunicat de presă remis Epoch Times, cele cinci asociaţii acuză că, din cercetări efectuate de organizaţii de mediu europene şi din America de Nord, reiese că SUA şi Canada s-au folosit de negocierile acordurilor comerciale pentru a presa Europa să-şi relaxeze politica pentru mediu, în interesul marilor companii petroliere.

Deşi oficialii celor două ţări neagă că ar fi obiectat la regulile propuse de UE, documente accesate de jurnalişti şi activişti de mediu indică faptul că SUA şi Canada au pus presiune pe UE să înlăture toate constrângerile asupra importurilor de petrol din nisipuri bituminoase - unul dintre cei mai poluanţi combustibili din lume. Petrolul provenit din nisipurile bituminoase, a cărui extragere presupune mari eforturi, este deosebit de poluant: consumând foarte multă energie, acest proces produce o emisie de CO2 cu 22% mai ridicată decât extragerea convenţională.

De altfel şi Reuters scria la începutul lui iunie că, urmare a unui lobby intens făcut de producători canadieni, factorii de decizie la nivelul Uniunii Europene ar vrea să renunţe la o cerinţă obligatorie conform căreia petrolul provenit din nisipuri bituminoase trebuie etichetat drept mai poluant decât cel provenind din alte materii prime. Jurnaliştii Reuters îşi fundamentau afirmaţiile pe draftul unui document redactat de Comisia Europeană.

"Atacurile susţinute din partea Canadei şi Statelor Unite asupra legislaţiei europene cheie cu privire la emisiile combustibililor din transport par că dau rezultate. Încă o dată, Europa eşuează în a-şi apăra eficient propria politică pentru climă. Acordul comercial cu SUA este folosit precum un cal Troian pentru a aduce pe malurile Europei importuri murdare de nisipuri bituminoase. Regulile referitoare la combustibili curaţi ar putea fi primele politici europene demontate de acest tratat comercial, chiar înainte de a fi semnat", afirmă Fabian Flues, de la Friends of the Earth Europe.

Europa eşuează în a-şi apăra eficient propria politică pentru climă

"Petrolul din nisipuri bituminoase este unul dintre cei mai poluanţi combustibili pentru climă de pe întreaga planetă. E şocant că SUA împinge UE să-şi relaxeze reglementările de mediu în condiţiile în care administraţia Obama vorbeşte despre angajamentul de a rezolva prejudicierea climei. SUA se foloseşte de tratatul comercial pentru a sprijini industria petrolieră în detrimentul familiilor şi comunităţilor şi aşa afectate de schimbările climatice", notează la rândul său Ilana Solomon, de la Sierra Club.

UE negociază acorduri comerciale separate cu Canada şi Statele Unite - Acordul Economic şi Comercial Comprehensiv (CETA) cu Canada şi Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) cu SUA.