Orban susţine că începerea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE nu e înteresul Ungariei. Ce ar accepta în schimb

Viktor Orban (Ludovic Marin/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
02.12.2023

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, că deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina nu este în prezent în interesul Ungariei şi că blocul celor 27 de state membre ar trebui să opteze în schimb pentru un "parteneriat strategic" cu această ţară devastată de război.

Orban - singurul lider al UE care a menţinut legături strânse cu Kremlinul după invazia Rusiei în Ucraina - ameninţă că va folosi un summit UE din decembrie pentru a bloca acordarea de noi ajutoare Ucrainei şi pentru a opri încercarea Kievului de a adera la blocul celor 27 de naţiuni, relatează Barron's.

În interviul său săptămânal la radioul de stat ungar din 1 decembrie, Orban a declarat că deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul nu coincide cu interesele Ungariei şi că "îndrăznim să spunem acest lucru, indiferent de cât de multă presiune se pune asupra noastră", într-o aparentă referire la presupusa interferenţă din partea Bruxelles-ului.

De asemenea, el a afirmat că ţările UE ar trebui să ofere ajutor Ucrainei din cuferele lor naţionale, nu din bugetul UE, şi ca discuţiile de aderare nici măcar nu ar trebui să fie "pe ordinea de zi" la viitorul summit.

"Nu merită să începem negocierile de aderare pentru că nu putem răspunde la întrebarea: care ar fi consecinţele aderării Ucrainei", a declarat Orban.

El şi-a exprimat însă sprijinul pentru apropierea Ucrainei de UE.

"Aş fi în favoarea încheierii de către Uniunea Europeană a unui acord de parteneriat strategic cu Ucraina mai întâi", a spus Orban.

"Acest lucru ar putea dura între cinci şi zece ani. Haideţi să le aducem mai aproape. Distanţa este prea mare acum.... Daţi-ne timp să începem să lucrăm împreună", a adăugat el.

Ultima sa propunere - un posibil compromis - vine după ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat luni Budapesta.

Michel a încercat să dezamorseze tensiunile după ce Orban şi-a intensificat retorica anti-europeană.

UE a îngheţat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria până când aceasta va dovedi că a introdus reforme care să asigure independenţa judecătorilor şi a cadrelor universitare, precum şi drepturile comunităţii LGBTQ.

Criticii îl acuză pe Orban că a ameninţat că va bloca decizii cheie privind Ucraina în încercarea de a şantaja UE să deblocheze fondurile îngheţate.

Totodată, un oficial UE a declarat joi că blocul comunitar ar putea debloca 10 miliarde de euro din banii îngheţaţi către Ungaria, ca urmare a măsurilor luate de Budapesta pentru a consolida independenţa sistemului judiciar.

Acest lucru ar putea avea loc odată ce "ultimele probleme rămase" vor fi rezolvate, a mai spus oficialul, care nu a dorit să fie numit, subliniind "evoluţiile pozitive".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor