"Optimism" de premier: PIB-ul României scade, dar ţara merge, cu 100 km/h, pe drumul 'cel bun'
alte articole
Optimismul guvernanţilor şi creşterea economică mediatizată de Guvernul Ponta se dovedesc a nu fi sprijinite de cifre. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS) economia României s-a contractat cu 1% în trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi al acestui an.
INS mai arată că şi creşterea anuală a încetinit semnificativ, atât la nivel trimestrial (de la 3,9% la 1,2%), cât şi la nivel semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an.
Conform Hotnews, informaţiile de la INS vin pe fondul mai multor evoluţii semnificative în economie, cele mai notabile - şi nu în sensul bun - fiind creşterea unor taxe şi impozite - "demne" de notat fiind acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi şi taxa pe stâlp - , nerealizarea încasărilor prognozate de Guvern, "situaţie sub-mediocră la atragerea fondurilor europene", precum şi scăderea investiţiilor în economie.
De altfel, potrivit lui Vlad Muscalu, economistul şef al ING, scăderea trimestrială vine de la contracţa investiţiilor.
"Investiţiile s-au contractat cu 10% în trimestrul al doilea faţă de T2 2013", declară şi Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, citat de hotnews. Economistul BT a mai explicat că statul a întârziat investiţiile de capital în Trimestrul 2, companiile fiind şi ele afectate de această întârziere.
Premierul Victor Ponta a comentat, pe contul său de Facebook cifrele date publicităţii de INS, considerându-le drept ceva pozitiv.
Deşi INS informează că economia României s-a contractat cu 1% în trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi, premierul scrie că „avem în continuare una din cele mai solide creşteri din UE”.
„Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră - dar mergem tot înainte!” explică prim-ministrul pe Facebook, la scurtă vreme după ce Statistica a estimat că produsul intern brut în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I 2014.