Victor Ponta: Primăria Constanţa va primi noi acţiuni la Port după alegerile din noiembrie

Portul Constanţa
Portul Constanţa (Epoch Times România)
Primul ministru Victor Ponta a promis, marţi, la Tuzla, că Primăria Constanţa va primi noi acţiuni la Port după alegerile prezidenţiale din noiembrie, transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta, prezent la Tuzla, după efectuarea unei vizite pe platforma Ocean Endeavor, care operează pentru ExxonMobil şi OMV Petrom în Marea Neagră, a afirmat că statul va deţine 65% din acţiunile Portului Constanţa, explicând că acestea vor fi de fapt împărţite între Ministerul Transporturilor şi administraţia Mazăre.

La întrebarea referitoare la transferul de acţiuni de la Portul Constanţa la municipalitate, Victor Ponta a declarat că acest proiect va fi dus la bun sfârşit.

“Răspunsul Comisiei Europene a fost că se recomandă României, după alte experienţe europene, ca statul român, într-o formă sau alta, pentru că statul român înseamnă autoritatea publică centrală - Guvern şi autoritatea publică locală, să deţină peste 50 la sută. În ceea ce eu am propus şi ce se va face până la urmă, statul român, prin autoritatea publică centrală - minister şi locală - Primărie, Consililul Local, va deţine chiar mai mult decât 51 la sută, va deţine 65 la sută, restul trebuie intrat în procedura de listare la Bursă. Deci, încă 15 la sută din ceea ce are ministerul eu cred că este bine să fie scos pe Bursă pentru că în acest fel Portul Constanţa va putea să fie o companie în primul rând transparentă, deschisă să atragă investiţii, să se poată dezvolta”, a afirmat Victor Ponta.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare către 20% din capital.

Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici în mediul politic de la nivel central precum şi proteste din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port.

Radu Mazăre vrea neapărat să controleze portul

În octombrie 2012, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a declarat că a discutat cu premierul Victor Ponta despre preluarea, sub „umbrela“ municipalităţii, a unui nou pachet din acţiunile Portului Constanţa. „Este o voinţă politică a USL şi un acord discutat între mine şi premier“, a menţionat edilul-şef la momentul respectiv.

În context, în martie 2013, primarul Constanţei a afirmat că relaţia sa cu prim-ministrul depinde de trecerea Portului Constanţa sub controlul administraţiei publice locale. „Să vedem ce facem cu Portul“, a precizat Radu Mazăre, în primăvara anului trecut, ameninţând într-un fel că relaţiile dintre acesta şi preşedintele PSD ar avea de suferit dacă Portul Constanţa nu va fi controlat de el.

După circa doi ani, majorarea pachetului de acţiuni deţinut de municipalitatea constănţeană a rămas la faza de proiect, ministrul liberal Ramona Mănescu din guvernarea USL declarându-se făţiş împotriva acestui proiect, care nu s-a finalizat nici după aceea.