"Stop proiectului de amnistie sau graţiere" - Petiţie online semnată de 30.000 de români
alte articole
Peste 30.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care premierului Sorin Grindeanu i se cere să nu iniţieze nici o ordonanţă sau lege care să propună amnistia sau graţierea.
"Adoptarea unei astfel de legi ar constitui un act de rea-voinţă, o serioasă lovitură dată statului de drept în România prin încercarea de a-i face scăpaţi pe toţi politicienii corupţi care au furat ţara şi de care clasa politică ar trebui curăţată. Vă solicităm să lăsaţi justiţia să-şi facă datoria şi să nu interveniţi în procesul actual prin modificări legislative în favoarea infractorilor", scriu iniţiatorii petiţiei, care poate fi accesată aici.
În opinia iniţiatorilor petiţiei, "amnistia sau graţierea ar însemna nerecuperarea prejudiciilor de la cei care au furat, nepedepsirea infractorilor, în plus, ar însemna o gaură în buzunarul nostru al tuturor cetăţenilor cinstiţi ai acestei ţări. Nu dorim să fim conduşi de politicieni corupţi care vor beneficia direct de acest proiect. Aceştia trebuie să fie eliminaţi de pe scena politică românească pentru totdeauna."
Redăm câteva dintre comentariile semnatarilor:
"Nu vrem amnistie! Vrem Legea răspunderii funcţionarului public! vrem ca cine greşeşte să plătească în ani de închisoare şi recuperare prejudiciu!!!", scrie o persoană.
"Vreau Ca România să fie condusă de oameni cinstiţi care nu sunt pătaţi,vreau ca valorile să iasă la lumină, m-am săturat de şmecherii care conduc ţara după ureche, fac legi speciale pentru ei şi îi doare cot de oameni care sunt cinstiţi şi nu încalcă legi. Pentru cine E ACESTĂ Lege? Nu cred că e pentru oamenii cinstiţi din ţara asta. Cred că omenii cinstiţi sunt luaţi de proşti, trebuie să muncească şi să plătească taxe pentru imbuibaţi. Pentru şmecheri legea amnistiei şi graţieri!", adaugă un alt semnatar.
Reamintim că miercuri, ministrul Justiţiei a anunţat că Ministerul său a finalizat elaborarea a două proiecte de OUG, unul vizând graţierea şi altul o serie de modificări controversate ale codului penal, şi a susţinut că îşi asumă cele două proiecte.
Proiectul vizând graţierea prevede că deţinuţii care au împlinit 60 de ani - cum ar fi Dan Voiculescu - cei cu copii mici în întreţinere, precum şi cei cu boli incurabile, precum Nicuşor Constantinescu, pot beneficia de graţieri de 1/2 din pedepse.
Deşi proiectul de act normativ stipulează, generic, că graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate (suficient cât să "produci" banii furaţi la loc n.r.), această prevedere nu se aplică şi beneficiarilor de graţieri parţiale. Astfel, corupţii bătrâni şi/sau bolnăviori, sau părinţi de copii mici, pot ieşi de după gratii liniştiţi, fără să se streseze că într-un an vor trebui să achite prejudiciul, rămânând ca statul să-şi bată capul cum să recupereze de la ei banii furaţi.
Ce este cel puţin la fel de revoltător este că pentru a-i putea elibera mai devreme pe corupţi, PSD şi ALDE nu prevad exceptarea de la graţieri parţiale pentru niciun fel de infracţiuni, astfel încât pe lângă varii baroni, vor ieşi de după gratii şi violatorii, pedofilii şi ucigaşii, daca au împlinit 60 de ani, sunt bolnavi sau au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.
Vestea despre intenţia Puterii de a transforma în lege acest proiect a determinat mii de români să iasă în stradă miercuri seara pentru a protesta.