Nivelurile crescute de radioactivitate amplifică temerile în privinţa unui posibil “incident nuclear” în Europa
alte articole
În ultima săptămână s-au amplificat temerile cu privire la un potenţial, şi până acum neconfirmat, “incident” nuclear, aparent în vecinătatea Cercului Polar Arctic, după ce au fost detectate în luna ianuarie cantităţi de iod-131 - radioactiv - de provenienţă necunoscută, deasupra unor zone întinse ale Europei, conform unui raport publicat de Institutul pentru Protecţie Radiologică şi Siguranţă Nucleară, care este agenţia naţională franceză pentru riscuri nucleare şi radiologice. Din moment ce izotopul are o jumătate de viaţă de doar 8 zile, detectarea este o indicaţie că a fost eliberat recent. După cum a adăugat The Independent Barents Observer, “sursa radioactivităţii este încă un mister”.
Staţia de filtrare a aerului din Svanhovd – localizată la doar câteva sute de metri de graniţa Norvegiei cu peninsula rusească Kola în nord – a fost prima care a măsurat cantităţile mici ale iodului-131 în cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie. La scurt timp după aceea, acelaşi izotop de iod-131 a fost măsurat în Rovaniemi, în regiunea finlandeză Laponia. În următoarele două săptămâni, urme de radioactivitate, deşi în cantităţi infime, au fost măsurate în Polonia, Republica Cehă, Germania, Franţa şi Spania.
Norvegia a fost prima care a măsurat radioactivitatea, dar Franţa a fost prima ţară care a informat publicul în mod oficial în privinţa situaţiei.
“Iodul-131, o radionuclidă de origine antropogenică [artificială, n.r.], a fost detectată recent în cantităţi infime în Europa în atmosfera de la nivelul solului. Raportul preliminar susţine că [iodul-131] a fost descoperit pentru prima dată în primele două săptămâni ale lunii ianuarie, în acest an, în nordul Norvegiei. Iodul-131 a fost detectat de asemenea şi în Finlanda, Polonia, Republica Cehă, Germania, Franţa şi Spania până la sfârşitul lunii ianuarie”, a scris într-un comunicat de presă institutul oficial francez IRSN (Institute de Radioprotection et de Surete Nucleaire).
Încercând să reducă temerile, Astrid Liland, şefa secţiunii pentru pregătire de urgenţă în cadrul Autorităţii Norvegiene pentru Protejare împotriva Radiaţilor, a discutat cu Barents Observer şi a declarat că nivelurile măsurate nu ridică temeri privind sănătatea. “Am măsurat cantităţi mici de radioactivitate în aer, din când în când, deoarece avem un echipament de măsurare foarte sensibil. Măsurătorile de la Svanhovd din luna ianuarie au fost foarte, foarte mici. La fel au fost şi măsurătorile din ţările învecinate, precum Finlanda. Nivelurile nu prezintă nicio temere pentru oameni sau mediul înconjurător. Prin urmare, credem că aceste măsurători nu reprezintă o ştire”, a susţinut Liland, când a fost întrebată de ce nu a fost informat publicul.
Liland a evidenţiat reţeaua online a Norvegiei, care conţine 33 de staţii, unde oamenii pot verifica măsurătorile în timpi reali.
La Svanhovd, măsurătorilor în perioada 9-16 ianuarie arată niveluri de 0,5 micro-Becquereli pe metru cub de aer (µBq/m³). În Franţa, unde autorităţile au decis să publice informaţiile, radioactivitatea măsurată a fost mult mai scăzută, cuprinsă între 0,1 şi 0,31 µBq/m³ Nivelurile măsurate în Finlanda au fost de asemenea mai scăzute decât cele din nordul Norvegiei, cu 0,27 µBq/m³ fiind măsurat în Rovaniemi şi 0,3 µBq/m³ în Kotka. Autoritatea finlandeză pentru Radiaţie şi Securitate Nucleară (STUK) a decis să urmeze exemplul francez şi a postat un comunicat de presă cu privire la nivelurile crescute de radioactivitate.
Totuşi de unde vine?
Autorităţile finlandeze au susţinut de asemenea că nivelurile măsurate sunt departe de concentraţiile care pot afecta sănătatea umană. Nici STUK şi nici IRSN nu au speculat în privinţa originii iodului-131 eliberat în atmosferă.
La rândul ei, Astrid Liland nu poate explica originea radioactivităţii. “Au fost condiţii meteo dure în perioada în care au fost făcute măsurătorile, aşadar nu putem urmări înapoi eliberarea [iodului] până la o anumită locaţie. Măsurătorile din mai multe locaţii din Europa ar putea indica faptul că [radioactivitatea] provine din estul Europei”, a opinat Liland. “Nivelurile crescut de iod radioactiv din aer au fost înregistrate în nordul Norvegiei, nordul Finlandei şi în Polonia în săptămâna a doua [a lunii ianuarie], şi în celelalte ţări europene în următoarele două săptămâni”, a mai precizat Liland.
După cum a susţinut Barents Observer, iodul-131 din aer ar putea proveni de la un incident care a implicat un reactor nuclear. Izotopul este foarte folosit în medicină şi, din acel motiv, este produs de multe ţări din jurul lumii.
Toţi operatorii de reactoare nucleare sau instituţiile care folosesc iod-131 pentru scopuri medicale au sisteme de detectare a eliberării de radioactivitate în exterior. Cu alte cuvinte, după cum concluzionează Barents Observer, “Cineva ştie de ce s-a răspândit radioactivitatea deasupra unor zone întinse ale Europei”.
Instalaţiile nucleare din nord-estul Europei, unde a fost descoperită pentru prima dată radioactivitatea, includ centrale nucleare în Finlanda, Suedia şi Rusia, pe lângă navele cu propulsie nucleară din peninsula rusească Kola şi zona Mării Albe. Sursa radioactivităţii ar putea fi de asemenea instalaţii nucleare aflate la o distanţă mai mare.