O şansă în plus la viaţă pentru câinii vagabonzi

(FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
12.10.2013

După lungi şi dure controverse între cei ce îşi doresc o ţară în care copiii să nu mai fie mâncaţi de câini şi cei care cred că eutanasierea câinilor este un act crud, autorităţile au decis să le ofere iubitorilor de animale care militează contra eutanasierii maidanezilor dar nu îşi pot permite să adopte efectiv câini, posibilitatea de a recurge la adopţii de la distanţă.

Cu alte cuvinte, cine vrea să salveze un câine dar nu îşi poate permite să şi-l ia acasă, poate plăti pentru întreţinerea lui, astfel încât autorităţile locale să aibă bani pentru a ţine animalele în adăposturi, în loc să fie obligate să recurgă la eutanasierea lor.

Vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat în dezbatere Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013 (aşa numita Lege a maidanezilor) iar prevederile proiectului vin să aducă ceva şanse în plus la viaţă pentru câinii vagabonzi.

Aşa numita lege a maidanezilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, la 8 zile după ce Ionuţ Anghel un copil de patru ani a fost omorât de câini. Sub presiunea opiniei publice, în special a părinţilor bucureşteni care au cerut măsuri urgente pentru siguranţa copiilor lor, legea a venit cu măsuri dure pentru curăţarea oraşului de câini.

Sterilizarea câinilor nu a fost considerată o opţiune viabilă (după sterilizare câinii rămânând cu toţi dinţii în bot), iar menţinerea lor în adăposturi sine die nu a fost considerată nici ea o opţiune realistă, având în vedere eterna lipsă de bani de care se plâng edilii locali. Astfel, lasând răspunderea finala şi oprobiul public la autorităţile locale, parlamentul a dat undă verde la eutanasieri.

Primarilor li s-a dat dreptul să eutanasieze maidanezii ridicaţi de pe străzi în termen de 14 zile lucrătoare de la înregistrarea în adăpost, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi şi nu există bani pentru întreţinerea lor, sau, să mai ţină câinii în viaţă, daca condiţiile şi bugetul permit.

Adopţia la distanţă

Câinii ridicaţi de pe străzi de primării pot fi adoptaţi la distanţă începând cu a 8-a zi de staţionare în adăpostul public. Primele 7 zile se consideră termenul în care câinii pot fi revendicaţi de adevăratul stăpân (dacă au stăpân). Câinii adoptaţi la distanţă trebuie identificaţi, înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi relocaţi în alte cuşti special destinate. Pot adopta persoane fizie şi juridice atât din România, cât şi din străinătate.

Cei care adoptă la distanţă câini vor trebui să plătească toate cheltuielile necesare pentru menţinerea câinilor în adăpost. Cheltuielile de întreţinere a maidanezilor în adăposturile publice sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, respectiv prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Autorităţile vor fi obligate să folosească banii încasaţi strict pentru întreţinerea câinilor adoptaţi prin această procedură.

Pentru a adopta la distanţă, doritorii vor trebui să completeze un formular prin care se obligă să plătească pentru hrana animalului adoptat. Dacă adoptatorul nu îşi achită obligaţiile financiare vreme de două săptămâni consecutiv, adopţia poate fi reziliată şi câinele eutanasiat, conform declaraţiei de adopţie la distanţă.

Nu există o limită pentru numărul de câini adoptaţi. Oricine poate adopta la distanţă oricâţi câini doreşte, dacă poate plăti pentru întreţinerea lor.

Stăpânii de la distanţă îşi pot lua oricând acasă animalele din adăposturi, atunci când doresc. Câinii pot fi adoptaţi şi de altcineva, cu acordul adoptatorului la distanţă care plăteşte pentru întreţinerea lor.

Adopţiile directe sunt gratuite

Cererile de adopţie se pot introduce imediat ce câinele a fost înregistrat în adăpostul public, însă câinii pot fi luaţi acasă doar începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării câinelui în adăpost. Primele 7 zile de la înregistrarea câinelui în adăpost sunt considerate perioadă în care câinele poate fi revendicat de adevăratul stăpân.

Persoanele fizice sau juridice din ţară şi din străinătate care îşi doresc să ia acasă/la firmă câinii din adăposturile primăriilor pot adopta animalele gratuit. Adoptatorii din ţară vor avea obligaţia de a anunţa serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în cazul decesului, furtului, pierderii sau înstrăinării animalului în termen de 15 zile, să nu abandoneze câinele, sa îl controleze şi să îl supravegheze, iar, în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Adopţiile nu vor fi atât de simple însă, vor fi acte de completat şi prevederi de respectat. Astfel, in cazul în care câinele adoptat va fi ţinut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuşti, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (4) şi alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 aprobate prin Ordinul preşedintelui ANSVSA şi al ministrului de Interne nr. 31/523/2008. Dacă adoptatorul va ţine câinele într-o locuinţă, el va trebui să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat. Aceste condiţii nu trebuie îndeplinite şi de asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi.

Vecinii trebuie să fie de acord cu adopţia căţeilor vagabonzi

Cei care stau la bloc şi adoptă minim trei câini din adăposturile publice trebuie să prezinte în momentul depunerii cererii de adopţie şi acordul vecinilor, ştampilat şi parafat de asociaţia de proprietari. Cei ce stau la casă şi vor ţine cei minim trei câini adoptaţi în curte trebuie să prezinte de asemenea acordul vecinilor. Asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi şi adoptatorii din afara ţării sunt exceptaţi de obligaţia prezentării acordului vecinilor.

Revendicarea are prioritate în faţa adopţiei

Proprietarii câinilor îşi pot revendica oricând din adăposturile primăriilor animalele ridicate de hingheri, dar vor trebui să restituie autorităţilor contravaloarea sumelor cheltuite pentru întreţinerea animalelor în adăpost.

În primele şapte zile lucrătoare de staţionare a câinelui fără stăpân în adăpostul public, proprietarul care revendică are prioritate în faţa persoanei care intenţionează să adopte acelaşi câine, în cazul în care cererea de revendicare şi cea de adopţie sunt introduse în aceeaşi zi. Ulterior expirării perioadei de 7 zile lucrătoare, proprietarii îşi pot recupera câinii adoptaţi de la cei ce i-au luat spre îngrijirea, dacă dovedeşte că a fost în imposibilitate de a introduce cererea de revendicare în primele şapte zile lucrătoare.

Câinii de lângă bloc

O şansă în plus la viaţă li se va da şi câinilor de pe lângă blocuri, îngrijiţi de locatari. Potrivit proiectului de norme, "câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân."

Eutanasierea câinilor din adăposturi

Câinii fără stăpân care au boli grave sau sunt grav răniţi vor fi eutanasiaţi imediat. Cei sănătoşi sau cei identificaţi ca având stăpân vor mai fi tinuti în adaposturi 14 zile lucrătoare, dupa care, dacă nu mai au bani să îi ţină, autorităţile pot opta pentru eutanasierea lor.

Decizia de eutanasiere a câinilor nerevendicaţi, neadoptaţi direct sau la distanţă sau menţinuţi în adăpost, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului a unui formular.

Eutanasierea câinilor va putea fi efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, şi numai în sălile de chirurgie din adăposturi.

Adăposturile pentru câini

Primăria Municipiului Bucureşti dispune de numai 800 de locuri pentru câinii fără stăpân, în condiţiile în care în Bucureşti sunt peste 60.000. de câini vagabonzi.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) poate prinde până la 250 de câini pe zi. Ceea ce ar duce la umplerea adăposturilor primăriei în 3 zile, dacă ASPA lucrează în ritmul promis iar cetăţenii nu adoptă câini în ritmul în care ASPA îi ridică de pe străzi.

Deşi mulţi bucureşteni s-au manifestat contra eutanasierii, Sorin Oprescu a declarat că cetăţenii au adoptat până în prezent doar 570 de câini din adăposturile PMB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor