Siria: luna de miere dintre Rusia şi SUA se termină

Marţi au apărut primele diviziuni între cele două puteri, cu privire la o rezoluţie care să fie prezentată Siriei referitoare la procesul de dezarmare chimică.
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)
Adrian Sturdza
17.09.2013

Luni au apărut primele diviziuni între cele două puteri, cu privire la o rezoluţie care să fie prezentată Siriei referitoare la procesul de dezarmare chimică.

Rusia cere că rezoluţia ONU să nu cuprindă ameninţări cu folosirea forţei în cazul în care regimul Assad nu cooperează cu ONU.

Cearta a fost iscată cu privire la oportunitatea menţionării Capitolului 7 al Cartei ONU, care include posibilitatea folosirii forţei militare pentru a susţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că orice menţiune a Capitolului 7 arată o “lipsă de înţelegere” a acordului de la Geneva dintre Rusia şi SUA cu privire la procesul de dezarmare chimică a Siriei.

Secretarul american de stat John Kerry, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, şi omologul său englez, William Hague, prezenţi la o întâlnire la Paris, s-au declarat susţinători fermi ai unei rezoluţii ONU care să pună în practică acordul de la Geneva.

"Vrem acţiuni concrete, verificabile şi dacă acestea nu sunt urmate, dorim ca toate opţiunile să fie puse pe masă" a declarat Fabius.

Hague a adăugat: "În viziunea noastră o rezoluţie ar trebui să creeze o obligaţie fermă din partea regimului, de a se dezarma chimic, într-o perioadă delimitată de timp, precum şi să plaseze credibil, sigur şi prompt armele chimice sub control internaţional".

Acordul de la Geneva lasă loc la interpretări cu privire la crearea unei asemenea rezoluţii în următoarele două săptămâni. Acordul cere trecerea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, care să schiţeze un plan pentru dezarmarea chimică a Siriei.

Înţelegerea dintre SUA şi Rusia mai susţine că ”în eventualitatea ne-cooperării, Consiliul de Securitate ONU ar trebui să impună măsuri conform Capitolului 7 al Cartei ONU”. Dar nu specifică dacă rezoluţia care schiţează planul să menţioneze Capitolul 7.

Conform lui John Kerry, „dacă regimul Assad va crede că planul nu poate fi impus, şi că nu suntem serioşi, va încerca să joace jocuri. Vom încerca să avem o rezoluţie cât mai dură”.

Occidentul a primit cu mare reticenţă acordul de la Geneva dintre Rusia şi SUA, cu privire la o eventuală dezarmare chimică a Siriei, datorită lipsei de transparentă a regimului Assad, precum şi a blocajelor pe care Rusia le poate introduce pe parcursul demersului diplomatic, în Consiliul de Securitate

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor