Opinie: Foaia de Parcurs a Rusiei pentru Moldova este umilitoare şi ofensatoare

Într-un editorial pentru Ziarul Naţional, Nicolae Negru analizează condiţiile înaintate de Dmitri Rogozin din aşa-zisa Foaie de Parcurs propusă de Federaţia Rusă Moldovei pentru restabilirea relaţiilor economice dintre cele două state.
Rogozin întîlnit cu proteste la Chişinău
Rogozin întîlnit cu proteste la Chişinău (Anişoara Chiriac/ Epoch Times)

De curând, publicaţia „Kommersant” a publicat condiţiile pe care Moscova le pune Chişinăului pentru ca relaţiile economice dintre aceste două state să devină „normalizate”. Acestea sunt în cea mai mare parte inacceptabile, ofensatoare şi umilitoare, urmărind să preseze Republica Moldova să-şi schimbe cursul geopolitic actual, să obţină de la ea nişte concesii pe care încearcă să i le smulgă Ucrainei pe cale militară, precizează editorialistul Nicolae Negru pentru Ziarul Naţional

Chiar dacă Ministerul Economiei încearcă să calmeze opinia publică afirmând că Foaia de Parcurs, primită de la Dmitri Rogozin, este „doar un draft de document cu propuneri unilaterale, care urmează a fi discutate şi aprobate”, documentul în sine conţine măsuri care depăşesc dimensiunea de “aspecte tehnice”, după cum autorităţile de la Chişinău încearcă să convingă.

„Foaia de parcurs” pentru relansarea relaţiilor economice dintre Rusia şi Republica Moldova stabileşte că „partea moldovenească” trebuie să întreprindă unele acţiuni de ordin „politic şi chiar geopolitic”, care pot fi privite ca o imixtiune în afacerile noastre interne (cum ar fi propunerea de includere în componenţa comisiei interguvernamenale moldo-ruse a reprezentanţilor din regiunea separatistă transnistreană şi Autonomia Găgăuză, dictându-ne o federalizare de facto a Republicii Moldova), şi vor necesita renegocierea Acordului de Asociere cu UE în ce priveşte unele standarde, care diferă de cele ale CSI, opinează analistul politic.

Un alt aspect curios al foii de parcurs este şi faptul că, deşi Rusia pare entuziasmată să recapete “prietenia” Republicii Moldova, documentul propus de Federaţia Rusă nu prea vine să garanteze că Moldova va beneficia în mod direct din urma acestei înţelegeri.

Astfel că, Chişinăului i se cere să asigure „participarea permanentă în activitatea instituţiilor CSI” şi „să garanteze aderarea la noile decizii care vor fi luate în cadrul Comunităţii şi respectarea noilor obligaţiuni care vor apărea”, fără însă a garanta revenirea vinurilor, fructelor şi legumelor moldoveneşti pe piaţa rusă.

Moscova mai doreşte ca Republica Moldova să continue să cumpere energie electrică de la Centrala din Cuciurgan şi după expirarea actualului contract, în 2017, şi să plătească cele 4,5 miliarde de dolari datorii ale administraţiei separatiste faţă de „Gazprom”. Centrala de la Cuciurgan produce energie electrică din gazul livrat de „Gazprom”, pe care însă nu îl plăteşte, iar Rusia „generoasă” înscrie datoria care se acumulează pe contul „moldovagaz”. Este de fapt o încercare de a legitima finanţarea separatismului transnistrean pe cheltuiala Republicii Moldova – aspect evidenţiat şi de un grup de experţi independenţi, care au studiat cum compania Energokapital pune datoriile lor la gaz pe spatele cetăţenilor moldoveni

Analistul Nicolae Negru se mai întreabă de ce a prins Moscova la curaj, de ce vine cu asemenea condiţii anume acum. “Crede că Republica Moldova a devenit o pradă uşoară după Brexit sau Rogozin cunoaşte „călcâiul vulnerabil” al „coordonatorului executiv” al Alianţei?” S-ar putea să nu fie nici una, nici alta. Pentru Moscova pare să conteze procesul în sine al negocierilor care nu duc nicăieri, decât că le creează cetăţenilor moldoveni iluzia că Rusia este o ţară normală, că ea dialoghează şi negociază.

Acest joc diplomatic este benefic şi guvernării actuale care, din motive similare, vrea să creeze iluzia că, spre deosebire de guvernarea „precedentă”, se bucură nu numai de atenţia Occidentului, ci şi a Rusiei, că e în relaţii „şi cu unii, şi cu alţii”. Acest joc o să continue, consideră Negru, măcar până la alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe