FMI nu a semnat un acord cu Republica Moldova. O decizie finală va fi luată la Washington

Misiunea Fondului Monetar Internaţional a părăsit vineri Republica Moldova fără a semna un acord cu autorităţile de la Chişinău. Şefa FMI a precizat că urmează să se ia o decizie la Washington, care va fi anunţată Guvernului prin intermediul unui comunicat.
Şefa Misiunii FMI la Chişinău, Ivanna Vladkova-Hollar
Şefa Misiunii FMI la Chişinău, Ivanna Vladkova-Hollar (Captură Foto / privesc.eu)

Fondul Monetar Internaţional şi-a încheiat vineri vizita de lucru la Chişinău. Şefa Misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar a ţinut întâi de toate să mulţumească autorităţilor de la Chişinău pentru discuţiile productive pe care le-au avut timp de două săptămâni cât a durat vizita în R. Moldova. Aceasta a precizat că s-a întâlnit cu mai mulţi lideri politici, membri ai Parlamentului, oficiali ai Băncii Naţionale a Moldovei, reprezentanţi ai societăţii civile, ai sectorului financiar bancar, investitori şi experţi.

„Discuţiile s-au concentrat în jurul perspectivelor de dezvoltare economică, sustenabilitatea finanţării publice şi reformelor necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Am făcut un progres semnificativ în negocierile privind programul cu FMI, iar discuţiile cu autorităţile moldovene sunt la o etapă avansată. Am ajuns la înţelegeri în mai multe domenii critice, inclusiv transparenţa şi conducerea sistemului bancar, asigurarea sustenabilităţii sectorului energetic. Au rămas doar câteva aspecte care necesită o atenţie mai sporită. Discuţiile vor continua de la Washington în zilele imediat următoare odată ce va fi luată o decizie în cadrul echipei FMI. Decizia finală va fi anunţată prin intermediul unui comunicat de la Washington”, a declarat Ivanna Vladkova-Hollar în cadrul unui briefing de presă, conform privesc .eu.

Deşi nu a fost semnat un Memorandum cu Misiunea Fondului Monetar Internaţional, primul ministru Pavel Filip a menţionat că autorităţile sunt mulţumite că s-a obţinut practic tot ce se putea la acest moment în urma negocierilor cu FMI. Potrivit acestuia, conducerea statului agrează toate elementele principale ale programului.

„Dacă până acum spuneam că sunt optimist că vom avea un acord cu Fondul Monetar Internaţional, astăzi, după toate negocierile şi după toate cele discutate pot declara cu tărie că sunt convins că vom avea un program cu FMI şi asta pentru că subiectele care urmează să fie clarificate şi definitivate sunt de natură tehnică”, a susţinut Filip.

„Banii sigur că sunt importanţi pentru situaţia în care ne aflăm, dar e parte secundară. Partea principală e programul de reforme pe care îl convenim cu FMI şi care ne va ajuta să ne echilibrăm financiar la finalul lui şi să devenim o economie stabilă”, a încercat să convingă premierul moldovean, dând asigurări că guvernarea va îndeplini tot ceea în ce s-a angajat în urma discuţiilor cu negociatorii FMI.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat la Chişinău în perioada 5-15 iulie. Experţii au dispus de mandatul de iniţiere a negocierilor privind un posibil program de asistenţă financiară pentru Republica Moldova. Prim-ministrul Pavel Filip a semnat şi o dispoziţie prin care au fost create Grupul de lucru şi Grupul de negociatori pentru participarea la negocierea noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvern şi FMI.

Este de menţionat faptul că atât partenerii externi ai Republicii Moldova cât şi autorităţile de la Chişinău au declarat în repetate rânduri că un nou acord cu FMI este crucial pentru reluarea suportului financiar acordat de către Uniunea Europeană, mai ales în contextul unui deficit bugetar al ţării de circa 4 miliarde lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe