Tânăra deţinută de poliţia transnistreană în locul mamei sale aşteaptă decizia CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat guvernelor R. Moldova şi Federaţiei Ruse că va examina cererea Elenei Dobroviţkaia, care a fost reţinută ilegal de poliţia rusă.
Transnistria (evz.md)
Maria Maevschi
16.07.2016

O tânără din Bender, Elena Dobroviţkaia, a petrecut 3 zile în subsolul secţiei de miliţie din aceeaşi localitate, fiind deţinută în condiţii inumane, potrivit unui comunicat Promo-Lex. Poliţiştii locali au condiţionat eliberarea Elenei de revenirea în regiune a mamei sale, care ar fi urmat să ispăşească o pedeapsă penală.

Elena a fost citată la 16 iulie 2010, de către reprezentanţii miliţiei transnistrene, în calitate de martor. Prezentându-se la secţia de poliţie, tânăra a fost reţinută, pe motiv că mama sa, Zinaida Ciuhnenco nu a dat curs unei citaţii a miliţiei, întrucât se afla la tratament în secţia cardiologie a unui centru medical din Chişinău. Aceasta era vizată într-un dosar penal, iar despre reţinerea fiicei a fost anunţată de un aşa-zis anchetator din Bender. Tânăra urma să se afle în detenţie până în momentul în care mama acesteia nu va reveni în regiunea transnistreană şi nu va ispăşi o pedeapsă penală.

“Faptul că în regiunea transnistreană predomină impunitatea pentru violări grave ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale, este unul dintre motivele pentru care au loc astfel de cazuri de privare arbitrară de libertate. Orice administraţie, fie de jure sau de facto, este obligată să respecte drepturile omului şi trebuie responsabilizată pentru acţiunile sale”, susţine juristul Promo-LEX, Alexandru Zubco.

În cererea sa către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, Elena Dobroviţkaia s-a plâns, în temeiul Art. 3 al Convenţiei, de aplicarea torturii şi tratamente inumane şi degradate în perioada de detenţie. De asemenea, reclamantul a invocat violarea Art. 5 toate aliniatele (dreptul la libertate şi siguranţă), Art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi Art. 2 al Protocolului 4 al Convenţiei (libertatea de circulaţie). În faţa înaltei Curţi, reclamantul este reprezentat de către avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor