ONU lansează investigarea loviturilor efectuate cu ajutorul dronelor şi deceselor în rândul civililor

Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat o anchetă asupra atacurilor cu ajutorul dronelor din Pakistan, Afganistan, Yemen şi Somalia.
Michael Martinez inspectează un Reaper MQ-9 în timpul unei verificări înainte de zbor, 8 august 2007 la Force Base Creech Air în Indian Springs, Nevada. (Ethan Miller / Getty Images)
Jack Phillips
25.01.2013

Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat o anchetă asupra atacurilor cu ajutorul dronelor din Pakistan, Afganistan, Yemen şi Somalia.

Între 20 şi 30 de lovituri efectuate de vehicule aeriene fără pilot (UAV) vor fi examinate pentru a determina gradul de victime în rândul civililor în timpul acestor atacuri, a declarat unul dintre anchetatori pentru Guardian. Ei vor analiza şi atacurile cu ajutorul dronelor din nordul Africii şi din unele teritorii palestiniene.

Concret, evaluarea va analiza "impactul asupra civililor a utilizării dronelor şi altor forme de ucidere prin stabilirea unei ţinte ... [examinând] elementele care au legătură cu victimele din rândul civililor", şi legea care se aplică în cazul unor astfel de decese. Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului va efectua ancheta.

Ancheta va stabili "legalitatea şi proporţionalitatea unor astfel de atacuri" şi va prezenta concluziile lor la Adunarea Generală a ONU, în cursul acestui an.

Raportorul Special al ONU Ben Emmerson a relatat pentru Guardian că el încearcă să clasifice anumite lovituri cu ajutorul dronelor drept crime de război. El se va axa în special pe aşa-numitele lovituri "double tap*", care au ucis membri ai echipelor de salvare ce încercau să ajute victimele după prima lovitură.

"Una din întrebările fundamentale este dacă atacurile aeriene folosind drone este o metodă adecvată de conflict ... dacă în acest conflict sunt implicate şi persoanele dintr-o comunitate locală", a declarat el pentru publicaţie.

Apărătorii loviturilor cu ajutorul dronelor au spus că acestea atenuează riscul deceselor în rândul civililor şi că sunt necesare în războiul împotriva terorismului, dar alţii au spus că atacurile nu au făcut aşa ceva. Unii au spus că ar trebui să existe mai multe reglementări în ceea ce priveşte dronele.

În timpul unei perioade de opt ani, între iunie 2004 şi septembrie 2012, atacurile cu ajutorul dronelor au ucis între 2562 şi 3325 de persoane doar în Pakistan. Între 474 şi 881 de persoane au fost civili, potrivit Biroului de Jurnalism de Investigaţie.

Din cele 362 de atacuri din Pakistan, în timpul acestui interval de opt ani, cele mai multe au avut loc în timpul administraţiei Obama, potrivit Biroului.

Emmerson a spus: "progresul tehnologic în domeniul dronelor [ridică problema dacă] dependenţa militară de UAV nu aduce cu sine un risc inacceptabil de mare de victime în rândul civililor."

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Pakistan a spus că ar trebui să existe o anchetă în legătură cu natura loviturilor efectuate de drone. El a spus că Pakistanul priveşte atacurile cu ajutorul dronelor drept o încălcare a suveranităţii ţării.

"Am spus acest lucru administraţiei SUA de la toate nivelurile", a declarat el pentru Tribune Express.

Potrivit BBC, Emmerson a declarat într-o conferinţă de joi că el nu face referire doar la Statele Unite şi Israel când vine vorba de folosirea dronelor, afirmând că circa 51 de ţări au tehnologie pentru UAV-uri.

* acţiunea de a trage cu arma de două ori în succesiune rapidă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor