ONU cere ajutor pentru supravieţuitorii cutremurului din Myanmar. Numărul morţilor se apropie de 3.000

Cutremurul puternic care a lovit centrul Myanmar-ului a ucis cel puţin 140 de persoane, 28 martie 2025 (Getty Images)
Redacţia
02.04.2025

Oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite care au examinat pagubele provocate de cutremurul din Myanmar au îndemnat marţi comunitatea mondială să intensifice ajutorul înainte ca sezonul musonic care se apropie să agraveze condiţiile deja catastrofale, cu un bilanţ de 2.719 morţi care se aşteaptă să depăşească 3.000, transmite Reuters.

Apa potabilă, igiena, alimentele, adăposturile şi medicamentele sunt cele mai critice nevoi, ca urmare a pagubelor majore produse clădirilor, drumurilor şi podurilor, a declarat Marcoluigi Corsi, coordonator umanitar şi rezident interimar, în urma unei vizite de două zile.

„Rămânem, desigur, profund angajaţi să ajungem la oamenii din Myanmar care au nevoie de ajutor. Şi trebuie să acţionăm rapid pentru a oferi ajutor înainte de viitorul sezon musonic, care, desigur, va agrava şi mai mult această criză îngrozitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Războiul civil din Myanmar a dus la strămutarea a peste 3 milioane de persoane cu mult înainte de cutremur. Trimisul special al ONU pentru Myanmar, Julie Bishop, a îndemnat toate părţile să înceteze imediat focul, să permită accesul umanitar şi să se asigure că lucrătorii umanitari sunt în siguranţă.

„Continuarea operaţiunilor militare în zonele afectate de dezastre riscă să provoace noi pierderi de vieţi omeneşti”, a afirmat aceasta în declaraţie.

Grupurile umanitare din Myanmar au avertizat că intervalul de timp pentru găsirea supravieţuitorilor se închide rapid.

Conducătorul militar al Myanmarului, Min Aung Hlaing, a declarat că bilanţul victimelor cutremurului de vineri, cu magnitudinea de 7,7, a ajuns la 2.719 morţi până marţi dimineaţă şi că se aşteaptă să depăşească 3.000. Aproximativ 4.521 de persoane au fost rănite şi 441 sunt date dispărute.

„Dintre persoanele dispărute, majoritatea sunt presupuse a fi moarte. Există o şansă redusă ca ei să rămână în viaţă”, a declarat el într-un discurs.

Cutremurul, care a avut loc vineri la prânz, a fost cel mai puternic care a lovit ţara din Asia de Sud-Est în mai bine de un secol. Acesta a răsturnat atât pagode antice, cât şi clădiri moderne şi a provocat pagube semnificative în Mandalay, al doilea oraş al Myanmarului, şi în Naypyitaw, capitala construită de junta precedentă pentru a fi o fortăreaţă inexpugnabilă.

Agenţiile ONU au declarat că spitalele au fost copleşite şi că eforturile de salvare au fost îngreunate de daunele aduse infrastructurii şi de războiul civil. Rebelii au acuzat armata că a efectuat atacuri aeriene chiar şi după cutremur, iar marţi o importantă alianţă rebelă a declarat o încetare unilaterală a focului pentru a sprijini eforturile de ajutorare.

Cutremurul a fost cel mai recent dintr-o succesiune de lovituri pentru ţara săracă cu 53 de milioane de locuitori, în urma unei lovituri de stat din 2021, care a readus armata la putere şi a devastat economia după un deceniu de dezvoltare şi democraţie timidă.

Armata din Myanmar a fost acuzată de atrocităţi pe scară largă împotriva civililor în timp ce lupta pentru a înăbuşi o rebeliune pe mai multe fronturi după lovitura de stat. Aceasta a respins acuzaţiile ca fiind dezinformări şi susţine că protejează ţara de terorişti.

În Tailanda vecină, bilanţul cutremurului a crescut marţi la 21 de morţi, iar sute de clădiri au fost avariate. Salvatorii au continuat să caute vieţi printre dărâmăturile unui zgârie-nori în construcţie prăbuşit în capitala Bangkok, dar au recunoscut că timpul a fost împotriva lor.

Comunităţi întregi au fost dărâmate

Regiunea a fost lovită de alte cinci replici.

Julia Rees de la UNICEF, agenţia ONU pentru copii, a declarat că a fost martoră la comunităţi întregi din Myanmar care au fost rase de pe faţa pământului, cu distrugeri imense şi traume psihologice.

„Şi totuşi, această criză este încă în desfăşurare. Cutremurele continuă. Operaţiunile de căutare şi salvare sunt în desfăşurare. Cadavrele sunt încă scoase de sub dărâmături. Permiteţi-mi să fiu clară: nevoile sunt enorme şi cresc de la oră la oră. Fereastra de răspuns pentru salvarea de vieţi se închide”, a spus ea într-o declaraţie.

În zona Mandalay, 50 de copii şi doi profesori au fost ucişi când grădiniţa lor s-a prăbuşit, a declarat agenţia umanitară a ONU.

O femeie în vârstă de 63 de ani care a fost blocată timp de 91 de ore a fost scoasă marţi din dărâmăturile unei clădiri din Naypyitaw, într-un efort comun de salvare al departamentului de pompieri din Myanmar şi al echipelor din India, China şi Rusia.

Războiul civil din Myanmar a complicat eforturile de a ajunge la cei răniţi şi rămaşi fără adăpost, inclusiv controlul strict asupra internetului şi a reţelelor de comunicaţii.

Alianţa celor Trei Frăţii, care reuneşte trei grupări rebele majore aflate în război cu junta, a declarat marţi o încetare unilaterală a focului de o lună, pentru a permite ca eforturile umanitare urgente „să fie desfăşurate cât mai rapid şi mai eficient posibil”.

În buletinul său de ştiri de seară de marţi, televiziunea controlată de stat MRTV l-a citat pe Min Aung Hlaing, care a declarat că armata şi-a oprit ofensivele, dar armate ale minorităţilor etnice nespecificate plănuiau să profite de dezastru.

„Armata este conştientă că acestea se adună, se antrenează şi se pregătesc să atace. Considerăm că ne atacă şi vom răspunde în consecinţă”, a declarat acesta, citându-l pe general la un eveniment pentru strângerea de fonduri pentru victimele cutremurului.

Duminică, un grup de rebeli, Uniunea Naţională Karen, a declarat că junta a efectuat atacuri aeriene în estul ţării într-un moment în care ar trebui să acorde prioritate eforturilor de ajutorare în urma cutremurului.

Amnesty Internaţional a declarat că a primit mărturii care coroborează rapoartele privind lovituri aeriene în apropierea zonelor în care se concentrau eforturile de recuperare în urma cutremurului.

„Nu poţi cere ajutor cu o mână şi să bombardezi cu cealaltă”, a declarat Joe Freeman, cercetător Amnesty's Myanmar.

În Bangkok, salvatorii căutau încă semne de viaţă în ruinele unui zgârie-nori neterminat care s-a prăbuşit, conştienţi de faptul că, la patru zile după cutremur, şansele de a găsi supravieţuitori au scăzut.

Au fost confirmate 14 decese la faţa locului şi şapte în alte părţi ale oraşului. Guvernul investighează prăbuşirea şi testele iniţiale au arătat că unele mostre de oţel de la locul prăbuşirii nu corespundeau standardelor.

Există aproximativ 70 de cadavre sub dărâmături, iar experţii au declarat că 12 au fost localizate cu ajutorul scanerelor, însă accesul a fost blocat de resturi mari.

„Poate că pot supravieţui o săptămână sau două, aşa că trebuie să continuăm. Experţii încă mai au speranţă”, a declarat guvernatorul din Bangkok, Chadchart Sittipunt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor