Onţanu "se spală pe mâini" de maidanezii din sectorul 2, dă vina pe Primăria Generală

La trei zile după ce la câţiva paşi de Primăria Sectorului 2 a fost descoperit cadavrul unei femei plin de muşcături de câini, Neculai Onţanu, primarul respectivului sector pasează integral răspunderea pentru câinii din zonă la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, acuzând interese financiare mari.
Câini comunitari (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.03.2014

La trei zile după ce la câţiva paşi de Primăria Sectorului 2 a fost descoperit cadavrul unei femei plin de muşcături de câini, Neculai Onţanu, primarul respectivului sector pasează integral răspunderea pentru câinii din zonă la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), acuzând interese financiare mari.

Onţanu a declarat sâmbătă că singura autoritate abilitată să ridice maidanezii este ASPA, care are un "buget foarte mare, foarte puternic" . Cu toate acestea, "când se întâmplă ceva, această asociaţie fantoma dă vina pe oricare altcineva. Trebuie să se ocupe de această problemă în Bucureşti", a acuzat Onţanu, întrebat de presă dacă face verificări, după ce în apropierea primăriei pe care o conduce a fost găsit cadavrul unei femei, plin de muşcături de câini.

Rugat să comenteze faptul că unii dintre maidanezii găsiţi în acel parc erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar (CTV) Sector 2, Onţanu a declinat răspunderea afirmând că "nicio primărie de sector nu are un buget pentru câini". Onţanu a reiterat că abilitată să se ocupe de câini în Bucureşti este doar ASPA, aparţinând de Primăria Generală a Capitalei, "care a cheltuit milioane şi milioane de euro ca să rezolve această problemă."

"Pentru 40.000 de câini, cât se presupune că are Bucureştiul, cred că, pentru fiecare câine, această asociaţie de supraveghere a animalelor a Primăriei Capitalei a cheltuit până acum cel puţin 2.000 de euro. Trebuie să-şi facă datoria şi aşteptăm şi verificările, anchetele pe care DNA le va face la această asociaţie", a mai declarat edilul sectorului 2, citat de Hotnews.

Onţanu a reamintit că Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei a declarat anul trecut, că de problema câinilor se ocupă "în exclusivitate" Primăria Capitalei şi că nu o descentralizează la sectoare.

"Eu cred că e o măsură bună pe care a luat-o Primăria Generală ca să se coordoneze această activitate în condiţii mai bune", a declarat Onţanu, subliniind totuşi că problemă câinilor ar fi fost rezolvată demult, dacă de această chestiune s-ar fi ocupat primăriile de sector.

"Sunt interese financiare mari şi vedeţi în perioada următoare ca această problemă să nu fie rezolvată, să existe câini în stradă şi întotdeauna cineva să facă beneficii uriaşe de pe urma acestor câini", a acuzat Onţanu, refuzând să precizeze la ce interese se referă.

Comentând faptul că Administraţia Domeniului Public Sector 2 a fost trimisă în judecată în dosarul privind moartea lui Ionuţ - copilul de patru ani ucis de câini în zona Parcului Tei din sectorul 2 - deoarece nu a a pus garduri între parc şi proprietatea privată unde Ionuţ a fost atacat de câini, Onţanu s-a disculpat. Eludând problema gardului, edilul a comentat doar că "nicio administraţie a domeniului public din România sau din altă ţară nu se ocupă cu câinii" şi şi-a exprimat convingerea că instanţa "va constata acest lucru."

Reamintim că joi dimineaţa, într-un parc din apropierea Primăriei Sectorului 2 a fost descoperit cadavrul unei femei, în vârstă de 45-50 de ani. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Mediafax că medicii legişti au stabilit că femeia era în viaţa când a fost muşcată, dar nu s-au putut pronunţa dacă femeia, cel mai probabil o persoană fără adăpost, a murit din cauza muşcăturilor. Legiştii au găsit pe corpul femeii aproximativ 20 de muşcături, pe faţă, pe braţe, pe picioare, pe piept şi pe spate. Majoritatea acestor răni erau adânci şi îi provocaseră victimei "hemoragii locale."

Ulterior, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Poliţia Capitalei au declarat, printr-un comunicat de presa, că, sub rezervă efectuării unor teste toxicologice, potrivit constatărilor preliminare ale autopsiei, femeia a murit din cauza unei "intoxicaţii etilice acute cu aspirat alimentar gastric." Potrivit anchetatorilor, în absenţa rezultatelor examenelor de laborator - testele toxicologice - nu se putea preciza o legătură de cauzalitate între leziunile constatate şi deces".

Reamintim de asemenea, că după descoperirea cadavrului, ASPA a ridicat şapte câini din zona unde a avut loc tragicul "accident." În urma citirii crotaliilor, s-a constatat că unul dintre câini era adoptat de o persoană fizică ce mai luase în adopţie 110 câini în ultimii 3 ani, 2 erau în responsabilitatea Asociaţiei Cuţu-Cuţu, iar trei câini erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar al Sectorului 2. Ultimul câine, aparent bolnav şi orb, nu figura în nici o evidenţă. Conform Legii 258/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Vineri, coordonatorul de proiect ASPA, Razvan Bănescu a declarat că primăriile sectoarelor 1 şi 2 au refuzat solicitarea de face verificări privind respectarea obligaţiilor de către cei care au adoptat câini fără stăpân, deşi îşi aloca bani pentru gestionarea problemei maidanezilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor