În Bucureşti, SRI numără câini şi primarul nu demisionează când copiii sunt mâncaţi

Conform estimărilor hingherilor, confirmate de SRI, Bucureştiul are pe străzi în jur de 65.000. de câini, a declarat Sorin Oprescu joi, invitat la Adevărul Live. Oprescu a admis că maidanezii nu vor putea fi ridicaţi de pe străzi în ritmul pe care l-a promis după moartea lui Ionuţ, băiatul ucis de ucis de câini în cartierul Tei din Bucureşti.
Sorin Oprescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.12.2013

Conform estimărilor hingherilor, confirmate de SRI, Bucureştiul are pe străzi în jur de 65.000 de câini, a declarat Sorin Oprescu joi, invitat la Adevărul Live. Oprescu a admis că maidanezii nu vor putea fi ridicaţi de pe străzi în ritmul pe care l-a promis după moartea lui Ionuţ, băiatul ucis de câini în cartierul Tei din Bucureşti.

Problema este însă în curs de rezolvare, i-a liniştit edilul pe bucureşteni, dezvăluind că un nou adăpost pentru maidanezi va fi gata în curând şi acolo (pe lângă închisoarea Rahova) vor putea fi cazate câteva mii de câini.

„Lângă Bucureşti va fi construit noul adăpost, lângă închisoarea Rahova, în jur de 3.000 - 3.500 de locuri vor fi acolo", a declarat Sorin Oprescu, arătând că face eforturi consistente pentru degajarea Bucureştiului de câini.

Interesant este că declaraţia lui Oprescu a fost contrazisă de consilierii Primăriei Capitalei (PMB), cei care decid asupra investiţiilor de acest gen. Conform EVZ, consilierii PMB, nu ştiu nimic de noul adăpost şi au precizat că, de fapt, Consiliul General al Capitalei nu a aprobat o asemenea investiţie.

Oprescu, care după moartea lui Ionuţ a anunţat că va pleca de la Primăria Capitalei dacă în 18 luni de la tragicul "eveniment" nu strânge 80% din câinii de pe străzi, a recunoscut joi că termenul pe care l-a angajat în septembrie nu va putea fi respectat deoarece primăria are ca strategie principală adopţia, nu eutanasierea, iar câinii sunt foarte mulţi: 62.000, conform SRI.

Primarul Capitalei a declarat că a apelat la ajutorul SRI pentru a afla câţi maidanezi sunt în Bucureşti.

„După tragedia cu Ionuţ am cerut o identificare cât mai apropiată de adevăr. Am primit un raport de la Serviciul Român de Informaţii (SRI). Cu mici abateri, se duceau către 62.000."

Cifrele SRI concordă "fantastic" de mult cu numărul câinilor estimat de hingheri, care în luna martie au numărat 4.042 de comunitari într-o zonă anume a Bucureştiului şi extrapolând numărătoarea la nivelul Capitalei, au ajuns la concluzia că în Bucureşti sunt cam 64.000 de câini, aproape de numărul dat de SRI, conform EVZ.

Pentru faptul că Bucureştiul este plin de câini ar fi, sugerează Oprescu, vina ONG-urilor cărora le aparţine ideea sterilizării, vaccinării şi a returnării în teritoriu, idee pe care primarul a catalogat-o drept "cea mai mare prostie“.

Oprescu a ţinut să sublinieze că strategia principală a Municipalităţii este aceea a adopţiei, recunoscând că termenul de 18 luni angajat pentru ridicarea a 80% din câinii de pe străzi nu va putea fi respectat, remarcând însă că eforturile primăriei se simt deja "pe străzi".

„Din 7.000 de câini, aproape 5.000 au fost adoptaţi. 2.000 sunt adopţii personale, iar restul sunt luaţi de un ONG. A început să se simtă pe străzi. Am făcut un plan, care e rata de strângere, tot. Nu ne mai putem ţine de termenul de 18 luni“, a spus primarul general la Adevărul Live.

Reamintim că la data de 2 septembrie 2013, Ionuţ Anghel, un copil de numai patru ani, a fost omorât de câini în zona Parcului Tei, din Bucureşti. Moartea copilului a stârnit un imens scandal public, bucureştenii cerând imperativ ridicarea câinilor de pe străzi.

A ieşit la iveală faptul că pe străzi sunt zeci de mii de câini care nu pot fi ridicaţi pentru că Primăria nu are unde îi duce, adăposturile fiind pline, iar legea nepermiţând eutanasierea patrupedelor fără stăpân.

La presiunea publică, parlamentarii "s-au autosesizat" şi au votat, pe 10 septembrie, Legea câinilor vagabonzi. Legea a fost apoi contestată de un grup de parlamentari la Curtea Constituţională (CCR). CCR a decis însă constituţionalitatea dreptului copiilor de a nu fi mâncaţi de câini astfel că legea a fost promulgată de preşedintele Băsescu pe 25 septembrie.

Legea nu a putut produce efecte timp de două luni şi jumătate, deoarece normele metodologice pentru aplicarea ei nu fuseseră adoptate.

La începutul lunii noiembrie, Răzvan Bănescu, şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţia care gestionează problema câinilor vagabonzi din Bucureşti, a explicat "cu simplitate" că la data de 1 noiembrie adăposturile primăriei erau pline ochi iar echipele de hingheri nu pot să prindă decât un număr de animale echivalent cu cel care se eliberează din adăposturi în urma adopţiilor, iar aceste locuri sunt puţine, căci maidanezii nu pot fi eutanasiaţi.

Pe 11 decembrie, la trei luni şi 9 zile de la moartea lui Ionuţ Anghel, Guvernul a adoptat finalmente normele metodologice de aplicare a Legii câinilor maidanezi, în urma cărora, primăriile, inclusiv cea a Capitalei vor putea dispune eutanasierea câinilor maidanezi din adăposturi, dacă nu au fonduri suficiente pentru întreţinerea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor