Dezbateri în PE: Banii trebuie daţi cetăţenilor nu guvernării, cu condiţionalităţi extrem de clare

Cu critici foarte dure la adresa guvernanţilor de la Chişinău, îndeosebi a liderului PD, Vlad Plahotniuc şi preşedintelui Igor Dodon, unii europarlamentari consideră că Moldova trebuie în continuare ajutată cu bani, dar condiţiile să fie unele foarte concrete.
Maria Maevschi
17.05.2017

alte articole

Parlamentul European (Frederick Florin/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
17.05.2017

În Parlamentul European au avut loc, marţi seara, dezbateri privind situaţia politică şi economică a Republicii Moldova, cel mai dur fiind criticat, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre care europarlamentarul Fabio Massimo Castaldo a menţionat că ar dori să îngenuncheze opoziţia şi libertatea presei, iar odată ce se pregăteşte modificarea sistemului electoral al RM, „ne aşteptăm la ce este mai rău din partea lui Plahotniuc”.

„Moldova este o ţară săracă şi coruptă. În 2015, au avut loc nişte proteste de amploare în urma jafului bancar. Au urmat mai multe contraatacuri din partea Guvernului, care a dorit să îngenuncheze opoziţia şi libertatea presei. Având în vedere că se pregăteşte modificarea electorală în această ţară, ne aşteptăm la ce este mai rău din partea lui Plahotniuc, oligarhul care doreşte să controleze totul. Corupţia este în floare. Noi, ca şi principali donatori pentru această ţară, trebuie să acţionăm pârghiile care se cer pentru a acţiona. Să le spunem clar că trebuie să existe lupta împotriva corupţiei şi că nu putem să oferim bani până când nu se va schimba ceva cu adevărat în această ţară”, a declarat Fabio Massimo Castaldo.

Un alt deputat al Parlamentului European a specificat că cele mai drastice probleme cu care se confruntă în prezent Republica Moldova şi care ar necesita o rezolvare urgentă sunt: mass media liberă, pluralism politic, jurnalism de calitate, combaterea corupţiei şi a propagandei ruse. „Trebuie dat un semnal clar de către noi Chişinăului, cât mai repede cu putinţă, că este nevoie de acţiune urgentă în toate aceste domenii, aceasta fiind o precondiţie pentru continuarea asistenţei financiare pentru această ţară. Din nefericire situaţia este foarte gravă. Trebuie să ţinem seama de starea de oboseală la nivelul societăţii”, a punctat europarlamentarul.

Unii parlamentari ai PE au ţinut să vorbească despre afirmaţiile făcute anterior de către preşedintel Dodon referitor la faptul că anumiţi bani dispar în buzunarele elitelor corupte, precizând, în acelaşi timp că „preşedintele RM a afirmat că jumătatea banilor care curg dinspre Bruxelles înspre Moldova, în ultmii şapte ani au dispărut pe nişte canale întunecoase şi n-au ajuns acolo unde trebuia, iar preşedintele Dodon a participat la guvernare în aceşti şapte ani”.

„Neacordarea acestui ajutor ar încuraja vocile către Rusia, eu cred că acest ajutor trebuie acordat, însă trebuie monitorizată foarte atent utilizarea lui”, a opinat un alt deputat european, precizând că acordarea unui ajutor financiar unui stat care are probleme cu sistemul judiciar şi corupţia mereu va implica riscuri importante.

Astfel, pe lângă europarlamentarii care au fost categoric împotriva acordării celor 100 milioane de euro Republicii Moldova, o parte a deputaţilor consideră că aceşti bani trebuie să ajungă în Moldova, şi anume la cetăţenii acestei ţări, şi cu condiţionări foarte dure. „Moldova trebuie susţinută, în continuare, financiar, dar trebuie să fim foarte severi în monitorizare şi trebuie să vedem foarte atent unde s-au pierdut banii”. „Noi trebuie să susţinem această ţară să meargă spre Uniunea Europeană şi nu spre Est, spre Uniunea Euro-asiatică unde vrea s-o ducă dl Dodon, un preşedinte de ţară care ar putea intra în istorie de partea cenuşie a istoriei acestei ţări”. „Uniunea Europeană doreşte să ajute cetăţenii Republicii Moldova, dar nu poate face asta decât cu îndeplinirea unor condiţionalităţi extrem de clare”.

De menţionat este faptul că peste o săptămână o delegaţie a Parlamentului European se va afla la Chişinău unde va participa la adunarea Euronest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor