ONG-uri din Moldova: Comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale nu trebuie subordonată politic
alte articole
Organizaţiile societăţii civile din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea privind transparenţa limitată a activităţii Comisiei naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente şi solicită Guvernului de la Chişinău ca proiectul de hotărâre privind constituirea circumscripţiilor uninominale să fie supus consultărilor publice. Cerinţa vine în contextul unor deficienţe constatate în procesul de implementare a legii cu privire la modificarea Codului Electoral.
Organizaţiile semnatare susţin că ar persista ignorarea prevederilor Codului bunelor practici în materie electorală (Comisia de la Veneţia) cu privire la rolul Parlamentului în formarea circumscripţiilor electorale. “Conform pct. 17 din Codul bunelor practici „Cea mai bună soluţie ar fi examinarea problemei în primă instanţă de către o comisie compusă în majoritate din membri independenţi (…). Ulterior, Parlamentul ar putea adopta o decizie în baza propunerilor prezentate de comisie, rezervând posibilitatea unui singur recurs.”
“Atribuirea dreptului de constituire a circumscripţiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, şi anume Guvernului, care este subordonat majorităţii parlamentare, precum şi neincluderea hotarelor circumscripţiilor uninominale în corpul Codului Electoral este o deficienţă majoră a sistemului electoral mixt aprobat prin Legea din 20 iulie 2017”, se arată într-un apel public al ONG-urilor din R. Moldova în care sunt expuse alte încălcări dar şi ingerinţe în activitatea Comisiei pentru constituirea circumscripţiilor uninominale.
Societatea civilă atrage atenţia asupra constituirii tardive şi cu încălcarea legii a Comisiei pentru constituirea circumscripţiilor uninominale, subminarea independenţei şi transparenţa limitată a activităţii Comisiei. “La 17 octombrie 2017, urmau să aibă loc consultări publice asupra modelului definitivat de formare a circumscripţiilor. Atestăm că aceste consultări publice au lipsit totalmente din procesul decizional al Comisiei. Deşi şedinţele Comisiei au fost publice şi transmise în direct prin intermediul surselor de informare în masă, documentele aflate în lucru şi cele de informare obţinute de la diferite autorităţi, precum şi procesele verbale ale şedinţelor nu au fost publicate în totalitate.”
Potrivit apelului, organizaţiile semnatare mai atestă: ignorarea criteriilor speciale de calculare a numărului de circumscripţii ce ar urma să fie deschise în stânga Nistrului, precum şi pentru alegătorii aflaţi peste hotare; interpretabilitatea şi nerespectarea criteriului demografic de repartizare utilizat pentru constituirea circumscripţiilor electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale; lipsa unei hotărâri a Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) pe marginea sesizării unui grup de deputaţi privind controlul constituţionalităţii Legii prin care a fost schimbat sistemul electoral din Republica Moldova.
Având în vedere importanţa şi impactul unui proces decizional integru şi transparent pe subiectul constituirii circumscripţiilor uninominale, ONG-urile solicită, printre multe altele Parlamentului să modifice Legea 154 din 20 iulie 2017 în vederea aplicării acesteia începând cu scrutinul parlamentar din 2022.
În opinia ONG-urilor, Executivul trebuie să organizeze consultarea publică a proiectului hotărârii de Guvern până la adoptarea hotărârii privind aprobarea listei circumscripţiilor uninominale permanente; să aprobe circumscripţiile uninominale după ce CCM se va expune asupra sesizării depusede către un grupul de deputaţi, iar Comisia pentru constituirea circumscripţiilor uninominale să publice în regim de urgenţă toate procesele-verbale ale şedinţelor.