Alexandru Tănase: Limba oficială a RM este limba română, indiferent de textul Constituţiei

Hotărârile Curţii Constituţionale nu au nevoie să fie validate de Parlament. Ele au valoare de text constituţional şi sunt obligatoru de executat de către toate instituţiile statului, punctează Alexandru Tănase.
Alexandru Tănase (facebook.com/alexandru tanase)
Ştefan Sârbu
05.11.2017

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Alexandru Tănase susţine că proiectul deputaţilor de a modifica în textul articolului 13 din Constituţie denumirea limbii din ”moldovenească” în ”română” elaborat în unison cu Hotărârea Curţii din 5 decembrie 2013, ar aduce claritate textului constituţional. La rândul său, Parlamentul este cel care are obligaţia constituţională să se conformeze deciziilor CCM şi, după caz, să opereze modificările necesare pentru a aduce cadrul normativ în conformitate cu prevederile acestora, totuşi este necesară o precizare substanţială.

”Vreau doar să atrag atenţia asupra faptului că o eventuală modificare a articolului 13 din Constituţie, are mai mult o valoare tehnică, nu şi una de substanţă. Hotărârile Curţii Constituţionale sunt texte cu valoare constituţională, fiind parte integrantă a Constituţiei, ele fac corp comun cu dispoziţiile pe care le interpretează şi sunt obligatorii pentru executare de toate instituţiile statului”, comentează fostul preşedinte al CCM precizând că pentru a produce efecte juridice, hotărârile CCM nu au nevoie să fie validate de Parlament, ele se aplică direct, imediat şi fără nicio condiţie de formă suplimentară.

Alexandru Tănase aminteşte că potrivit hotărârii Curţii din 10 octombrie 2013, “Hotărârile CCM se aplică direct, fără nicio altă condiţie de formă, iar interpretarea oficială a normelor constituţionale este imperativă”. Pornind de la aceste prevederi legale, Hotărârea CCM din 5 decembrie 2013 are valoare de text constituţional, iar limba oficială a Republicii Moldova este limba română, indiferent de conţinutul articolului 13 al Constituţiei.

Menţionăm că la 2 noiembrie, fracţiunea Partidului Liberal Democrat a colectat 34 de semnături necesare şi a înregistrat în Parlament proiectul de modificare a articolului 13 din Constituţie cu privire la modificarea denumirii limbii de stat din “moldovenească” în “română”. Totuşi pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a doua treimi din deputaţi, ceea ce înseamnă 67 de voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor