ONG-uri din Moldova către CSM: Trebuie să selectaţi doi judecători constituţionali cu adevărat integri şi competenţi

Dacă CSM va alege iar persoane compromise în funcţia de judecător constituţional, ONG-urile cer Parlamentului să modifice legislaţia pentru a asigura că în viitor CSM nu va mai acţiona în interes corporativ.
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova (csm.md)
Ştefan Sârbu
16.07.2019

Organizaţii neguvernamentale de la Chişinău, solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) obligatoriu să anunţe criteriile de selecţie a candidaţilor la funcţia de judecători constituţionali înainte de efectuarea interviului stabilit pentru marţi, 16 iulie, pentru a evita să numeacă persoane compromise în componenţa Curţii Constituţionale (CCM).

Peste 20 de ONG-uri semnatare ale unui apel amintesc de practica defectuoasă a CSM în organizarea concursurilor cu privire la selecţia şi promovarea judecătorilor şi anume lipsa unor criterii de selecţie, dar şi nemotivarea hotărârilor privind numirea judecătorilor constituţionali precedenţi.

„Să facă publice interviurile sau cel puţin să le publice imediat după finalizarea şedinţei CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în şedinţa publică a Consiliului. Să selecteze doi candidaţi cu adevărat integri şi competenţi, motivând convingător hotărârea cu privire la alegerea acestora în componenţa Curţii Constituţionale (CCM)”, se mai arată în apelul reprezentanţilor societăţii civile.

Semnatarii apelului consideră necesar ca CSM să amâne concursul sau decizia cu privire la candidaţii aleşi pentru câteva zile în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuţioasă a candidaţilor.

Mai mult decât atât, în cazul în care CSM va alege, din nou fără o motivare convingătoare, persoane compromise în funcţia de judecător constituţional, ONG-urile cer Parlamentului să examineze de urgenţă posibilitatea modificării legislaţiei în vigoare pentru a asigura că în viitor CSM nu va mai acţiona în interes corporativ sau de grup.

După ce judecătorii CCM şi-au dat demisia in corpore, Parlamentul, Guvernul şi CSM au anunţat concursuri publice pentru selectarea acestora. CSM a anunţat concursul la 2 iulie, indicând în anunţ etapele de desfăşurare a concursului şi anume preselecţia candidaţilor şi interviul, care va avea loc pe 16 iulie, când vor fi anunţaţi şi câştigătorii concursului. CSM însă nu a anunţat criteriile de selecţie sau dacă interviurile vor fi publice.

ONG-urile atenţionează că având în vedere circumstanţele ce au dus la demisia judecătorilor constituţionali precedenţi, CSM are o misiune deosebit de importantă – selectarea a doi candidaţi cu adevărat integri şi competenţi, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupţie, lipsă de integritate sau comportament dubios. „Încurajăm CSM-ul să examineze cu atenţie investigaţiile jurnalistice cu privire la candidaţii care s-au înscris la concurs, precum şi altă informaţie de care dispune cu privire la candidaţi.”

La concursul anunţat de CSM s-au înscris 14 candidaţi, un număr destul de mare comparativ cu concursurile precedente. În cadrul concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător al CCM din partea Guvernului s-au înscris 24 de persoane, iar la concursul din partea Parlamentului 23 de persoane, dintre care nouă şi-au depus candidatura şi în competiţia anunţată de CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor