ONG-uri din Moldova atestă nivelul scăzut de transparenţă a alegerilor în CSM
alte articole
Societatea civilă din Moldova se declară alarmată de nivelul scăzut de transparenţă din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de realegere a candidaţilor. Nepublicarea cu suficient timp în avans a informaţiei despre candidaţi şi a programelor lor de activitate, dar şi absenţa unui interes din partea acestora în organizarea unor dezbateri publice, în opinia ONG-urilor reduce şi mai mult nivelul de încredere din partea societăţii într-un proces liber şi corect de alegere a noilor membri în CSM.
”Mandatul mai multor membri ai CSM din R. Moldova expiră la sfârşitul anului 2017. La 20 octombrie, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ) urmează să fie aleşi noii membri ai Consiliului. Organizarea unor alegeri libere şi corecte în CSM este principala condiţie pentru ca acest organ să acţioneze în interesul societăţii, ca un adevărat garant al independenţei judecătorilor”, se arată într-o declaraţie a societăţii civile.
Potrivit Regulamentului cu privire la funcţionarea AGJ, materialele depuse de candidaţi (CV-urile şi programele de activitate) trebuiau plasate pe pagina web a CSM, pentru a permite judecătorilor şi societăţii civile să ia cunoştinţă de dosarele acestora şi să-şi exprime opiniile privind îndeplinirea de către candidaţii a cerinţelor corespunzătoare funcţiei de membru al CSM.
În pofida acestor prevederi, CSM nu a publicat lista candidaţilor şi dosarele acestora imediat după expirarea termenului de depunere a dosarelor. Abia la 5 octombrie, după o solicitare transmisă în acest sens de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Consiliul a publicat pe pagina sa web lista candidaţilor la funcţia de membru al CSM, nu însă şi CV-urile şi programele de activitate ale acestora.
În dimineaţa zilei de 17 octombrie, după 32 de zile de la încheierea termenului pentru depunerea dosarelor şi cu două zile înainte de alegeri, CSM a publicat dosarele candidaţilor. Pentru cele şase funcţii vacante concurează doar opt candidaţi. Candidaţii Puică şi Bălan care şi-au înaintat candidaturile personal şi nu din partea colectivelor de muncă au fost incluşi în listă ultimii, chiar dacă au depus dosarele înaintea altor candidaţi.
Potrivit organizaţiilor semnatare a declaraţiei, la solicitarea de a organiza dezbateri între candidaţi CSM nu a reacţionat, de aceea la 12 octombrie, cinci organizaţii neguvernamentale au invitat candidaţii la o dezbatere publică ce urma să fie transmisă video pe internet. Evenimentul însă a fost anulat, deoarece doar Gheorghe Bălan a confirmat prezenţa. Victor Micu, Alexandru Gheorghieş, Nina Cernat şi Viorica Puică au refuzat să participe la discuţii invocând o agendă încărcată sau faptul că nu se aflau în ţară, iar Petru Moraru, Dorel Musteaţă şi Andrei Galben nu au răspuns invitaţiei.
În concluzie, ONG-urile fac apel către opinia publică, societatea civilă şi comunitatea partenerilor de dezvoltare a RM să urmărească îndeaproape procesul şi rezultatele alegerilor noilor membri ai CSM în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor planificate pentru vineri, 20 octombrie, atenţionând totodată că CSM mai ratează o ocazie potrivită pentru a demonstra că reforma în justiţie se aplică în practică, fiind create premise pentru consolidarea integrităţii, autorităţii şi independenţei sistemului de justiţie din Republica Moldova.