OMV Petrom şi Romgaz demarează investiţiile într-un proiect gigantic de extracţie a gazelor din Marea Neagră

benzinarii, logo petrom. (Nicu Luca / The Epoch Times)
Andrei Pricopie
21.06.2023

OMV Petrom şi Romgaz au luat decizia să înceapă investiţiile în proiectul Neptun Deep de extracţie a gazelor din Marea Neagră.

Cele două companii estimează că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE şi un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Se estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărţit în mod egal între cei doi parteneri.

Prima producţie de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiţii totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro.

Această decizie finală de investiţie este un pas important în realizarea Strategiei 2030 a OMV Petrom; se estimează că proiectul va contribui la creşterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030.

Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Odată cu decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor - toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor