OMS susţine că epidemia de MERS în Coreea de Sud este “amplă şi complexă”
alte articole
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat sâmbătă că statul sud-coreean ar putea fi nevoit să se pregătească pentru o luptă prelungită cu Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), susţinând că epidemia este “amplă şi complexă”.
Avertismentul a fost făcut sâmbătă, cu o zi înainte ca oficialii sud-coreeni ai sănătăţii să anunţe că a fost înregistrată o nouă victimă a Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în Coreea de Sud. Numărul total al deceselor în această ţară a ajuns duminică la 15 persoane, iar al persoanelor infectate la 145. Şi numărul lor este în creştere.
Mai alarmant a fost primul raport din Coreea de Sud privind o infecţie în faza a patra, care a avut loc în ciuda eforturilor guvernamentale de a restricţiona răspândirea coronavirusului MERS.
“Deoarece epidemia a fost amplă şi este complexă, ar trebui anticipată apariţia mai multor cazuri”, a declarat Keiji Fukuda, director adjunct general pentru siguranţă sanitară din cadrul OMS, la o conferinţă de presă în oraşul Sejong, situat la aproximativ 130 km sud de capitala sud-coreeană Seul.
Fukuda, discutând despre rezultatele unui studiu comun al OMS, a declarat că lupta împotriva MERS va dura mai mult timp. El a adăugat că încă nu există indicaţii privind o mutaţie a virusului în interiorul ţării, acesta răspândindu-se după un tipar observat la epidemiile anterioare din Orientul Mijlociu.
Totuşi, Lee Jong-koo, şeful Centrului pentru Medicină Globală de la Universitatea Naţională din Seul, a declarat că epidemia nu trebuie văzută ca o urgenţă naţională. Descriind MERS ca o formă de răceală, el a declarat că teama publicului este supraestimată.
“Iniţial s-a crezut că MERS produce pneumonie, dar în majoritatea cazurilor, simptomele sunt similare cu cele ale unei răceli comune”, a declarat Lee.
Rata fatalităţii virusului MERS este estimată a fi cuprinsă între 30 şi 40%, dar în Coreea de Sud se menţine la 10%, majoritatea victimelor provocate de acest coronavirus având, înaintea infectării, anumite afecţiuni medicale precum sisteme respiratorii slabe, hipertensiune, diabet, boli de inimă sau plămâni şi cancer.
Între timp, Centrul Medical Samsung, un mare spital din Seul şi “gazdă” a peste 70 de cazuri de MERS, şi-a suspendat temporar majoritatea operaţiunilor pentru a se împiedica înregistrarea altor infecţii în rândul pacienţilor şi personalului medical, conform preşedintelui instituţiei, Song Jae-hoon. Spitalul va anunţa în următoarele zile dacă va prelungi sau nu suspendarea curentă a activităţilor.
Centrul Medical Samsung a fost criticat puternic pentru că a eşuat să oprească răspândirea virusului în rândul pacienţilor şi personalului instituţiei. Peste 400 de pacienţi, membri de familie şi personal medical care au fost în acest spital au fost plasaţi recent sub carantină. Această măsură ridică numărul total de persoane aflate sub carantină în Coreea de Sud la aproape 5.000.
Se crede că MERS are legătură cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a ucis sute de oameni în cadrul unei epidemii extinse în 2003 pe cuprinsul Asiei. Deşi coronavirusul MERS este considerat a fi mai puţin infecţios decât SARS, totuşi este mai letal.
În prezent nu există un vaccin pentru acest virus care se răspândeşte prin contact apropiat cu persoanele infectate, fără a fi însă aeropurtat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.