Se încinge treaba cu MERS în Coreea – doi morţi şi 1.600 persoane în carantină

Coreea de Sud se luptă să controleze virusul MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) care deja a luat două vieţi din cele 35 de cazuri confirmate în ţară. Peste 1.600 de persoane au fost plasate sub carantină joi şi aproximativ 500 de şcoli au fost închise.
Epidemie de MERS, 2 iunie 2005 în Seul (Chung Sung-Jun/Getty Images)
Andrei Popescu
04.06.2015

Coreea de Sud se luptă să controleze virusul MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) care deja a luat două vieţi din cele 35 de cazuri confirmate în ţară. Peste 1.600 de persoane au fost plasate în carantină joi şi aproximativ 500 de şcoli au fost închise.

În rândul celor 5 cazuri noi de MERS s-au aflat şi doi angajaţi medicali care au tratat pacienţii infectaţi.

“Suntem într-un război”, a declarat un oficial de la un Centrul de sănătate din districtul Gangnam din Seul, unde panica s-a răspândit joi dimineaţă după ce au fost zăriţi angajaţi medicali în costume de protecţie în apropierea unui hotel.

În urma criticilor că s-a ripostat prea lent la acest virus, care nu dispune de un vaccin sau remediu, preşedinta Park Geun-hye a ordonat crearea unei forţe speciale de acţiune pentru a controla răspândirea virusului şi a recomandat o mai mare transparenţă pe parcursul evoluţiei situaţiei.

“Există o mulţime de oameni îngrijoraţi în legătură cu această situaţie”, a declarat miercuri Park în cadrul unei întâlniri de urgenţă a oficialilor şi experţilor în sănătate. “Trebuie să depunem toate eforturile pentru a opri răspândirea virusului MERS”.

Situaţia de faţă aduce aminte de SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a apărut în Asia în 2002, s-a răspândit în Europa şi Americi şi a dus la moartea a 774 de persoane în lume, conform Centrului american pentru Controlarea Bolilor (CDC). Temându-se de faptul că MERS s-a răspândit deja, China ia la rândul ei, de această dată, măsuri pentru a controla virusul. Este de menţionat că în anii 2002-2004, China a ascuns datele despre epidemia SARS timp de mai multe luni, ceea ce a dus la răspîndirea virusului şi la sute de victime declarate (însă se estimează că în ţară victimele au fost de ordinul miilor), perioadă în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut explicaţii de mai multe ori despre situaţia reală din China.

Doi oameni au murit de MERS în Coreea de Sud, în timp ce alţi 35 au fost confirmaţi ca fiind purtători ai virusului, 5 confirmări având loc miercuri şi altele 5, joi. Este cea mai puternică erupţie a virusului în afara Arabiei Saudite, unde MERS a început să se răspândească în urmă cu 3 ani, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a avertizat că sunt aşteptate să apară şi alte cazuri.

Alte 398 de persoane sunt suspectate de infectare şi un total de 1.600 de oameni au fost plasaţi în carantină, marea majoritate în locuinţele lor.

Farmaciile au raportat o cerere mare de măşti de protecţie şi produse pentru spălarea mâinilor de teamă că virusul se va răspândi şi mai mult.

MERS a sosit în Coreea de Sud printr-un pacient “zero” în vârstă de 68 de ani care a călătorit în patru ţări din Orientul Mijlociu şi nu a prezentat niciun simptom la întoarcerea acasă, în 4 mai.

Dar după o săptămână, acesta a încercat să se trateze la două clinici şi la două spitale şi este foarte posibil ca el să fi expus un număr mare de angajaţi medicali şi alţi pacienţi la acest virus.

Cei doi pacienţi care au murit, o femeie de 58 de ani şi un bărbat de 71 de ani, au intrat în contact cu pacientul “zero” în spital şi ambii au avut probleme de sănătate care le-au slăbit rezistenţa în lupta cu infecţia. Timpii de expunere puteau să fi fost de 5 minute sau de câteva ore, a declarat OMS.

Guvernul sud-coreean a fost criticat pentru că a refuzat să dezvăluie numele clinicilor şi spitalelor pe care le-a contactat pacientul “zero”. Dar trei doctori prezenţi la întâlnirea de urgenţă de miercuri au respins cererile pentru o mai mare transparenţă, a raportat agenţia de ştiri Yonhap, susţinând că 25 din 30 de oameni au fost infectaţi într-un singur spital, care de atunci şi-a închis uşile pentru pacienţi noi.

Între timp, autorităţile chineze au plasat sub carantină 88 de oameni, incluzând 14 sud-coreeni, după ce un bărbat sud-coreean în vârstă de 44 de ani, fiul unuia dintre oamenii care au contractat virusul, a sfidat recomandările medicale şi a zburat în Hong Kong în 26 mai în timp ce avea simptomele virusului. Apoi el a călătorit cu autobuzul în provincia Guangdong din sudul Chinei.

China a informat OMS, în 29 mai, că bărbatul a fost testat pozitiv la virus şi că a fost izolat într-un spital din Huizhou, provincia Guangdong, în timp ce autorităţile chineze încearcă să identifice alte persoane care ar fi putut să fie expuse virusului MERS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor