Caz suspect de Ebola în Suedia. Pacientul plasat în carantină

O doctoriţă ţine în mână o siringă cu un vaccin experimental împotriva Ebola la spitalul CHUV din Lausanne, Elveţia, 4 noiembrie 2018 (Richard Juilliart/AFP/Getty Images)
Tom Ozimek
07.01.2019

Oficiali suedezi din domeniul sănătăţii au declarat că un pacient este suspectat că ar fi contractat virusul mortal Ebola.

Pacientul neidentificat (bărbat) este tratat în prezent la Clinica de Boli Infecţioase a Spitalului Universitar Uppsala, au precizat oficialii în 4 ianuarie, potrivit publicaţiei The Independent. Persoana, care aparent s-a întors recent dintr-o călătorie de 3 săptămâni în Burundi, Africa de Est, a fost plasată în carantină după ce a manifestat simptome care au inclus vomă cu sânge.

Într-o declaraţie citată de Associated Press, oficiali din oraşul Uppsala, situat la nord de capitala suedeză Stockholm, au susţinut că diagnosticul privind Ebola “este doar o bănuială”, fiind posibil să aibă şi altă boală.

“Pacientul a sosit vineri dimineaţă [4 ianuarie], şi aparent a vomitat sânge, lucru care ar putea fi un simptom al infectării cu Ebola”, a declarat Mikael Kohler, purtător de cuvânt al spitalului, într-un interviu acordat ziarului local Upsala Nya Tidning.

Pacientul a fost internat iniţial la un spital din Enköping iar, ulterior a fost transferat în Uppsala. Camera de urgenţă a spitalului din Enköping a fost închisă din cauza naturii puternic contagioase a virusului, iar angajaţii care au intrat în contact cu pacientul sunt trataţi.

Cazurile de Ebola sunt foarte rare în Europa, un caz fiind raportat în Italia în 2015, unul în Spania în 2014 şi unul în Marea Britanie în acelaşi an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În august 2014, asistentul voluntar William Pooley este primul cetăţean britanic care a contractat Ebola după ce a lucrat în Sierra Leone, potrivit The Independent. Pooley a fost transportat de urgenţă în Marea Britanie pentru a fi tratat şi şi-a revenit în întregime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor