OMS admite că transmiterea virusului Wuhan prin aer este posibilă
focus
alte articole
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, joi, că transmiterea virusului Wuhan prin aer poate fi posibilă, după ce peste 200 de oameni de ştiinţă au îndemnat agenţia ONU să corecteze ghidul de prevenţie a îmbolnăvirilor.
Organizaţia a menţinut de multă vreme opinia că principala formă de transmitere a virusului Wuhan provine din picăturile transmise prin contactul strâns cu persoanele infectate şi că singura transmitere aeriană a virusului are loc în centrele de asistenţă medicală în timpul procedurilor medicale care generează aerosoli.
Dar cercetătorii - şi acum OMS - spun că transmiterea aeriană în zone aglomerate şi slab ventilate „nu poate fi exclusă”.
Unele studii au sugerat această posibilitate în principal în "spaţii interioare aglomerate ... de exemplu, atunci când grupuri de oameni cântă în cor, în restaurante sau în săli de fitness", a afirmat OMS.
Acest lucru ar putea însemna că aerosolii cu virus pot rămâne în aer o anumită perioadă de timp.
Însă alte studii neagă prezenţa de secvenţe ARN virale în aer în afara spitalelor, potrivt OMS, adăugând că sunt necesare studii suplimentare.
Raportul OMS a survenit în urma publicării unei scrisori deschise într-o revistă academică. Scrisoarea cerea comunităţii medicale să „recunoască potenţialul de transmitere aeriană” care a fost susţinut de 239 de experţi.
"Există un potenţial semnificativ de expunere la inhalare cu virus aflat în picăturile respiratorii microscopice (microdroplete) la distanţe scurte până la medii (până la câţiva metri, sau la dimensiunile camerei), şi pledăm pentru utilizarea unor măsuri preventive pentru atenuarea acestei căi de transmitere aeriană", au spus medicii în scrisoarea deschisă.
„Spălarea mâinilor şi distanţarea socială sunt adecvate, dar, în opinia noastră, sunt insuficiente pentru a oferi protecţie” împotriva virusului, au spus autorii.
OMS desemnează un grup pentru a evalua răspunsul global la coronavirus.
Într-o altă evoluţie a recomandărilor şi măsurilor luate de agenţia globală de sănătate, joi, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a numit un grup pentru a evalua lecţiile învăţate din măsurile luate privind virusul Wuhan.
Tedros a numit în funcţiie de co-preşedinţi ai comisiei pe fostul premier din Noua Zeelandă - Helen Clark - şi pe fostul preşedinte liberian şi laureat al Premiului Nobel pentru pace Ellen Johnson Sirleaf.
Decizia survine la câteva zile după ce Statele Unite au anunţat că se vor retrage oficial din organizaţie din cauza controlului exercitat asupra instituţiei de regimul comunist chinez.