Ofiţerii militari chinezi mută în secret bani în străinătate

Ofiţeri militari chinezi fug speriaţi şi transferă în străinătate fondurile din anumite conturi bancare secrete - o mare parte din bani îndreptându-se spre Taiwan, în conformitate cu un articol publicat în revista Excellence Magazine din Taiwan.
O revistă din Taiwan a raportat recent că unele cadre superioare din Armata de Eliberare a Chinei transferă fonduri din conturi secrete chineze către Taiwan (ChinaFotoPress / Getty Images)
Shen Ming
28.06.2012

Ofiţeri militari chinezi fug speriaţi şi transferă în străinătate fondurile din anumite conturi bancare secrete - o mare parte din bani îndreptându-se spre Taiwan, potrivit unui articol publicat în revista Excellence Magazine din Taiwan.

Aliaţii fostului lider de partid, Jiang Zemin, au început să intre în panică după demiterea unui membru cheie, Bo Xilai, fostul şef de partid din Chongqing, se relatează în articolul intitulat "Activele Chinei sunt transferate în străinătate".

Un client chinez i-ar fi cerut recent unui om de afaceri taiwanez să transfere investiţii în valoare de 93,3 milioane de dolari, din China în Taiwan. Omul de afaceri a aflat că va fi rugat să efectueze mai multe transferuri de sume mari de bani, înainte de succesiunea lui Xi Jinping ca lider al regimului chinez, în cursul acestui an.

Liao Ran, un coordonator senior al programului Transparency Internaţional, a declarat pentru Radio Free Asia, că fenomenul corupţiei este larg răspândit în armata chineză.

În ultimul deceniu, preşedintele Comisiei Militare Centrale, Jiang Zemin, a permis răspândirea corupţiei şi a câştigat sprijinul şi loialitatea mai multor funcţionari de partid prin închiderea ochilor în faţa corupţiei lor, a declarat o sursă din China pentru The Epoch Times.

În 2002, Banca pentru Reglementări Internaţionale a descoperit un flux nerevendicat de bani provenind din China, în valoare de peste 2 miliarde de dolari. Banii au fost transferaţi de Jiang, chiar înainte de data celui de-al 16-lea Congres al Partidului din acel an, şi urmau să fie utilizaţi cândva în viitor, a declarat fostul director executiv al Bank of China (Hong Kong), Liu Jinbao.

Acum, Comisia Militară Centrală devine mai severă. Pe 21 iunie, ea a anunţat reglementări revizuite care cer ofiţerilor militari de rang înalt să îşi raporteze veniturile, activele şi investiţiile lor.

Anunţul este un semn privind intenţia conducerii centrale de a-i 'curăţa' pe cei care nu sunt loiali, susţine Mo Fengjie, preşedintele West Coast Chapter al Asociaţiei chineze pentru refugiaţi politici.

"Controlarea armatei aduce cu sine puterea politică", a declarat Mo într-un interviu cu New Tang Dynasty Television. "Mai presus de toate, ei se tem că cea mai mare parte din ofiţerii militari de rang înalt nu le sunt loiali.''

"Cu toate acestea, nu au alte mijloace pentru a curăţa armata de ofiţeri neloiali. Prin urmare, au decis să facă o verificare amănunţită a activelor lor şi să scape de cei corupţi. Dar, de fapt, fiecare ofiţer din armata Chinei este corupt."

Lt. Gen Gu Junshan, directorul adjunct al Departamentului de Logistică Generală al PLA, a fost concediat în ianuarie pentru că a fost implicat în "probleme economice", un eufemism chinez pentru corupţie, a raportat South China Morning Post din Hong Kong.

Gu ar fi primit comisioane mari, ilegale, în schimbul oferirii prin contract a unor proiecte militare către sectorul privat, fără o aprobare iniţială, a declarat un raport de ştiri al Apple Daily din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor