Ofiţeri ruşi care nu fuseseră plătiţi de Moscova au vândut ucrainenilor informaţii cheie despre Flota Mării Negre

Sediul Flotei Mării Negre a fost distrus în urma unui atac al armatei ucrainene (Youtube - screenshot)
D.B.
26.09.2023

Pentru că nu şi-au primit la timp salariile, ofiţerii ruşi au decis să scurgă informaţii sensibile despre Flota Moscovei de la Marea Neagră către o mişcare de partizani ucraineni. Informaţiile au deschis ulterior calea pentru atacul devastator cu rachete asupra sediului flotei din peninsula Crimeea ocupată, a relatat presa ucraineană, potrivit Business Insider.

Luptătorii rezistenţei ucrainene au declarat pentru Kyiv Post într-un interviu recent că au reuşit să adune informaţii despre comandanţii ruşi de rang înalt de la ofiţeri care erau frustraţi de faptul că Moscova nu le plătea salariile la timp. Ofiţerii au fost compensaţi financiar în schimbul informaţiilor, care au fost apoi transmise agenţiilor de stat şi care ar fi fost folosite pentru a planifica atacul de săptămâna trecută asupra sediului central al Flotei Mării Negre.

"Doar întârzierile în efectuarea plăţilor nu obligă militari din forţele armate ale Federaţiei Ruse să meargă împotriva autorităţilor ruse. Dar recompensa financiară îi ajută doar să se decidă să coopereze cu mişcarea ATESH, serveşte ca un stimulent suplimentar", a declarat un purtător de cuvânt al mişcării partizane a ucrainenilor şi tătarilor din Crimeea (ATESH).

Forţele Kievului au bombardat vineri sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol, situat la marginea de sud-vest a Crimeei, cu mai multe rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, de fabricaţie occidentală. Videoclipuri şi fotografii ale atacului au arătat momentul în care una dintre rachete a lovit clădirea, precum şi pagubele structurale majore pe care aceasta le-a suferit.

Armata ucraineană a declarat ulterior că a programat atacul pentru a coincide cu o reuniune a conducerii navale a Rusiei. Luni, Forţele pentru operaţiuni speciale ale Kievului au declarat că 34 de persoane au fost ucise - inclusiv amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Mării Negre - şi alte 105 au fost rănite. Insider nu a putut confirma încă şi independent afirmaţiile.

Nu este clar cât de mulţi bani au fost oferiţi ofiţerilor ruşi şi nici nu se cunoaşte identitatea acestor ofiţeri. Cu toate acestea, ATESH a declarat că au avut acces la activităţile conducerii Flotei Mării Negre. Grupul a declarat că informaţiile au fost transmise unor agenţii de stat precum Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Direcţia principală de informaţii a Ucrainei (HUR), aceasta din urmă confirmând pentru Kyiv Post că a lucrat cu partizanii pentru a ajuta la ţintirea poziţiilor ruseşti din jurul Crimeei.

"Armata rusă este conştientă de existenţa mişcării de partizani şi îşi aruncă toate forţele şi mijloacele pentru a o suprima şi pentru a identifica agenţii noştri. Rezistenţa tot mai mare în rândul locuitorilor din Crimeea îi derutează foarte mult", a declarat purtătorul de cuvânt al ATESH.

Lovitura asupra sediului Flotei Mării Negre a marcat cel mai recent dintr-o serie de atacuri ucrainene din ultimele săptămâni care au vizat poziţii şi active ruseşti de mare valoare în jurul Crimeei, pe care Kievul a promis să o elibereze după aproape un deceniu de ocupaţie rusă.

Aceste incursiuni includ distrugerea mai multor sisteme de apărare aeriană S-400, atacuri asupra unei baze aeriene şi asupra unui post de comandă aparţinând Flotei Mării Negre şi un atac masiv cu rachete asupra unui şantier naval din Sevastopol. Serviciile de informaţii occidentale au evaluat că asaltul a avariat două nave, dând totodată o lovitură pe termen lung logisticii şi operaţiunilor maritime ale Moscovei, iar armata ucraineană a afirmat că zeci de marinari ruşi au fost ucişi.

"Crimeea va fi cu siguranţă demilitarizată şi eliberată. Navele comerciale se vor întoarce în Marea Neagră. Iar navele de război ruseşti îşi vor ocupa în cele din urmă locul care li se cuvine, transformându-se într-un muzeu subacvatic emblematic pentru scafandri, care va atrage turişti din întreaga lume. Pentru o Crimeea ucraineană liberă", a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe reţelele de socializare, după atacurile de vineri asupra sediului central.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor