Moartea lui pedofilului miliardar Jeffrey Epstein declarată sinucidere

Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein (Rick Friedman/Corbis/Getty Images)

O autopsie a confirmat, se pare, că miliardarul pedofil Jeffrey Epstein s-a sinucis prin spânzurare, potrivit Deutsche Welle.

Epstein, 66 de ani, a fost găsit mort pe 10 august în celula sa de la Centrul Corecţional Metropolitan din Manhattan (CMM), New York City.

Epstein aştepta să fie judecat pentru acuzaţii legate de trafic sexual cu minore la începutul anilor 2000.

"Trimitem concluzia în scurt timp. Este sinucidere prin spânzurare", a susţinut Aja Worthy-Davis, purtător de cuvânt al medicului legist şef din New York. Se pare că autopsia a scos la iveală faptul că gâtul lui Epstein era rupt în câteva locuri, aspect care ar fi compatibil cu o moarte prin spânzurare.

De asemenea, potrivit unei versiuni a evenimentelor, este posibil ca gărzile care ar fi trebuit să îl păzească pe Epstein să fi adormit şi să fi falsificat documentele pentru a crea impresia că ei şi-au făcut treaba.

Avocaţii lui Epstein au afirmat vineri că nu sunt mulţumiţi cu concluziile medicului legist şi că vor desfăşura propria lor investigaţie asupra morţii pedofilului. De asemenea, ei au cerut autorităţilor să le prezinte înregistrările video din închisoare.

Presupusa sinucidere a avut loc la doar câteva ore după ce a fost desecretizat un număr impresionant de documente, într-un caz legat de Epstein, în care una dintre victime a declarat că a fost forţată să întreţină raporturi sexuale cu persoane de notorietate publică, inclusiv fostul senator George Mitchell (democrat), fostul guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson (democrat), printre alţii.

Pedofilul a fost arestat în 6 iulie pentru presupus trafic sexual cu minore. Unele acuzaţii datează de la începutul anilor 2000. El a pledat nevinovat la aceste acuzaţii.

Noile acuzaţii susţin că Epstein „a exploatat zeci de minore în cadrul unei scheme deja cunoscute: le plătea în numerar pentru ‘masaje’ şi apoi le molesta sau le abuza sexual în vila sa din Upper East Side sau în reşedinţa din Palm Beach”. Se pare că angajaţi şi asociaţi ai lui Epstein recrutau fete minore pentru acesta, iar unele dintre victime chiar au devenit la rândul lor recrutori. Unele fete aveau chiar vârsta de 14 ani şi, conform declaraţiilor poliţiei, Epstein ştia că erau minore.

Fostul preşedinte american Bill Clinton a vizitat insula lui Epstein de mai multe ori, potrivit Virginiei Roberts, una dintre femeile care l-au acuzat pe Epstein că a molestat-o când era minoră. Ea a afirmat că nu l-a văzut pe Clinton făcând sex, spre deosebire de prinţul Andrew al Marii Britanii.

În 2017, fostul agent al serviciilor secrete Dan Bongino a ameninţat că va dezvălui noi detalii despre cele 26 de călătorii documentate ale fostului preşedinte american Bill Clinton la bordul avionului privat al pedofilului Epstein, supra-numit “Lolita Express” de către mass media.

Potrivit unor surse, Bill Clinton a făcut mai multe călătorii cu “Lolita Express” împreună cu o actriţă de filme porno, al cărei nume ar fi apărut în agenda telefonică a lui Epstein în grupul “masaje”, potrivit jurnalelor de bord obţinute de publicaţia Gawker. Informaţiile arată de asemenea că, în peste 12 zboruri, Bill Clinton s-a aflat împreună cu o femeie despre care procurorii federali consideră că a procurat minore în scop sexual pentru Epstein şi prietenii săi şi care a acţionat ca “potenţial co-conspirator” la crimele acestuia.

Epstein a pledat vinovat în 2008 pentru un singur cap de acuzare, solicitare de sex cu o minoră, şi a petrecut 13 luni în spatele gratiilor, fiind înregistrat ca agresor sexual de gradul 3 (care este considerat cel mai mare grad de risc pentru comiterea de noi abuzuri sexuale). Într-o serie de articole publicate de Miami Herald anul trecut, a fost detaliat modul în care procurorii au lucrat cu avocaţii apărării pentru a se asigura că Epstein primeşte o pedeapsă atât de uşoară.

Scandalul Epstein o implică şi pe Ghislaine Maxwell, o fostă iubită a pedofilului, fiica mogulului Robert Maxwell. Maxwell, decedat în 1991, a fost unul dintre cei mai controversaţi magnaţi media, fiind acuzat printre altele de legături cu agenţia Mossad.

Circumstanţele neobişnuite ale morţii lui Epstein au declanşat unele controverse şi speculaţii, inclusiv posibilitatea ca el să fi fost redus la tăcere din cauza a ceea ce ar fi putut să dezvăluie autorităţilor relevante în schimbul unei potenţiale înţelegeri privind sentinţa sa.