Oficialii UE şi BCE avertizează că supravieţuirea monedei euro este la risc

Banca Centrală Europeană a intensificat joi presiunea pentru o garanţie comună pentru depozitele bancare din zona euro, susţinând că Europa are nevoie de noi instrumente pentru a combate criza bancară, pe măsură ce datoria blocului îi face pe investitori să fugă de risc, potrivit unui raport Reuters.
Comisarul UE pentru probleme economice şi monetare, Olli Rehn, la forumul economic de la Bruxelles, 31 mai 2012 (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.06.2012

Banca Centrală Europeană a intensificat joi presiunea pentru o garanţie comună pentru depozitele bancare din zona euro, susţinând că Europa are nevoie de noi instrumente pentru a combate criza bancară, pe măsură ce datoria blocului îi face pe investitori să fugă de risc, potrivit unui raport Reuters.

Şeful Comisiei Europene, Olli Rehn, a avertizat că zona monedei unice s-ar putea dezintegra fără mecanisme mai puternice de combatere a crizei şi fără o disciplină fiscală severă.

Avertismentele au venit când grijile cu privire la băncile spaniole şi supravieţuirea Greciei în zona euro au făcut ca diferenţa dintre euro şi dolar să atingă cel mai mic nivel din ultimii doi ani şi au generat goana după active sigure, cum ar fi obligaţiunile austriece şi cele franceze, ale căror randamente pe 10 ani au atins cel scăzut nivel din epoca euro.

Spaniolii alarmaţi de starea cumplită a băncilor lor au transferat în martie mai mulţi bani în străinătate, în ritmul cel mai rapid de până acum, de când s-a început înregistrarea unor astfel de date, în 1990, au arătat cifrele oficiale.

Germania, casierul UE, fiind reticentă în a risca şi mai mulţi din banii contribuabililor proprii pentru a sprijini parteneri din zona euro, a respins până acum o garanţie pentru un astfel de depozit comun.

Cancelarul Angela Merkel s-a abţinut de la comentarii privind o uniune bancară, dar a spus că Europa ar trebui să fie pregătită să ia în considerare toate opţiunile pentru a opri criza datoriilor suverane.

"Există măsuri de integrare care vor necesita schimbări în tratat. Nu ne aflăm acum în această etapă, dar cu toate acestea nu există subiecte tabu", a spus ea la o conferinţă de presă din oraşul baltic Stralsund.

Un alt oficial de top al BCE, membru al consiliului executiv Joerg Asmussen, a declarat la Frankfurt că circa 25 din cele mai importante bănci din zona euro ar trebui să fie supravegheate mai degrabă de o agenţie de monitorizare supranaţională, decât de autorităţile naţionale.

Draghi, vorbind în faţa parlamentarilor UE, a declarat că criza financiară "a sporit aversiunea faţă de risc, într-un mod dramatic.''

"Solicit tuturor guvernelor să continue să aibă în vedere acest lucru, pentru că este mai bine să se greşească mult chiar la început decât prea puţin", a spus el, citând eşecul repetat al autorităţilor naţionale de reglementare de a evalua corect nevoile băncii franco-belgiene falimentate.

Un alt politician al BCE, guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a afirmat că inerţia politică şi deciziile economice nefavorabile au pus "întregul edificiu european" la risc şi că doar o cale clară către uniunea politică ar putea salva euro.

Investitorii la nivel mondial s-au retras brusc în luna mai şi aveau mai mulţi bani decât oricând, de când criza a izbucnit la începutul anului 2010, au indicat sondajele Reuters referitoare la alocarea activelor.

Vorbind la o conferinţă la Bruxelles, comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, Rehn, a declarat că Europa are nevoie atât de o disciplină bugetară mai strictă, cât şi de mai multe fonduri integrate de salvare pentru a evita o potenţială dezmembrare a zonei euro.

"Avem nevoie de o cultură de stabilitate autentică şi de o capacitate comună mult mai actualizată pentru a opri contagiunea", a spus el. "Acesta este cazul, dacă vrem cel puţin să evităm o dezintegrare a zonei euro şi o menţinere a monedei euro."

Într-un alt semn de tensiune pre-summit, noul guvern socialist din Franţa refuză să susţină Germania ca şi candidat la funcţia influentă de preşedinte al miniştrilor de finanţe din zona euro, pe fondul diferenţelor cu Berlinul în legătură cu euroobligaţiunile şi recapitalizarea băncilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor