Viitorul monedei euro se joacă în Spania, avertizează ministrul economiei (revista presei spaniole)
alte articole
Viitorul monedei euro se joacă în Spania şi Italia în săptămânile acestea, a declarat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, iar cele mai importante cotidiene spaniole i-au preluat vineri afirmaţiile, alături de alte informaţii referitoare la situaţia bancară a ţării şi acţiunile guvernului de la Madrid.
Guindos spune că viitorul euro se joacă în Italia şi Spania săptămânile acestea, anunţă cotidianul El Pais. De asemenea, publicaţia menţionată mai notează că SUA sprijină contribuţia directă cu fonduri pentru băncile spaniole, iar premierul spaniol Mariano Rajoy i-a cerut sprijinul cancelarului Angela Merkel, pe măsură ce presiunile pe pieţe cresc.
Şi cotidianul catalan El Periodico scrie acelaşi lucru pe prima pagină: ministrul economiei Luis de Guindos susţine că viitorul euro se joacă în Spania şi leagă viitorul monedei unice de sfârşitul atacurilor asupra datoriilor de stat. Pe de altă parte, mai scrie acelaşi cotidian, Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi critică la rândul său modul în care guvernul lui Rajoy a gestionat criza de la Bankia.
După ce a vorbit cu Rajoy, Merkel a cerut încredere în reformele Spaniei, deşi BCE a acuzat guvernul de lipsă de transparenţă cu Bankia, arată la rândul său şi cotidianul ABC, completând informaţia cu comentariul potrivit căruia după ce a admis că unele probleme care afectează ţările zonei euro trebuie confruntate fără oprelişti, şefa guvernului de la Berlin a făcut nişte declaraţii pozitive faţă de Spania.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, critică Spania pentru cum a gestionat criza Bankia, însă cere o unitate bancară europeană, scrie cotidianul El Mundo. În plus, cotidianul menţionat mai comentează şi că riscul de a se a afla multă vreme în apropierea prăpastiei este că se poate cădea în ea, iar Spania se află exact în această situaţie, de vreme ce prima de risc a ajuns la 535, la maxime istorice.
În războiul speculatorilor, guvernul se confruntă cu presiunile celor care vor să forţeze un ajutor financiar pentru Spania, anunţă cotidianul La Razon, mai ales după ce vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a avut o discuţie cu preşedintele FMI, Christine Lagarde, şi a dezminţit faptul că va exista un plan de salvare pentru Spania.