Erdogan avertizează împotriva includerii kurzilor în ofensiva din Raqqa

Preşedintele turc a declarat că SUA nu trebuie să implice luptătorii kurzi într-un plan pentru recuperarea capitalei de facto a grupului jihadist Statul Islamic. Dar Washingtonul consideră că luptătorii kurzi reprezintă cea mai eficientă forţă terestră împotriva jihadiştilor.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat omologului său american că Turcia este pregătită să alunge grupul jihadist Statul Islamic din Raqqa, capitala sa de facto în Siria.

Dar într-o convorbire telefonică ce a avut loc miercuri seara cu preşedintele american Barack Obama, Erdogan a cerut Statelor Unite să nu permită forţelor kurde siriene, cunoscute sub numele de Unitatea pentru Protejarea Poporului (YPG), să se implice în vreun atac pentru recuperarea oraşului Raqqa.

„Noaptea trecută am avut o conversaţie lungă cu Obama şi i-am împărtăşit planurile noastre. Noi am spus: ‘Haideţi să alungăm împreună Daesh din Raqqa’”, a declarat Erdogan, făcând referire la acronimul arabic pentru grupul Statul Islamic.

Negocieri complexe

Luptătorii kurzi au fost un element cheie în lupta împotriva jihadiştilor islamişti în Irak şi Siria. Dar Ankara consideră YPG o organizaţie teroristă şi susţine că aceasta are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia.

Erdogan i-a declarat lui Obama că soldaţii săi au plănuit ca iniţial să recupereze al-Bab, un oraş situat la est de Alep, înainte să se deplaseze în Minbij, care este controlat de kurzii sirieni, ca apoi să se îndrepte în cele din urmă spre Raqqa.

Dar generalul Stephen Townsend, comandantul american al coaliţiei anti-Daesh, a insistat joi că Forţele Democrate Siriene, care sunt dominate de YPG, reprezintă „singura forţă” capabilă să înfrângă militanţii jihadişti într-un interval de timp mai scurt.

Noile mişcări ale lui Erdogan au loc după ce avioanele de luptă şi forţele turceşti au atacat luptătorii kurzi în ultimele câteva zile, în condiţiile în care cele două părţi concurează pentru a captura teritorii din mâinile Statului Islamic, complicând şi mai mult conflictul din Siria.

Washingtonul a declarat că operaţiunile de izolare ale oraşului Raqqa ar putea începe în câteva săptămâni, posibil înaintea finalizării unei campanii similare pentru recuperarea oraşului irakian Mosul. Turcia a fost exclusă din operaţiunea irakiană, în favoarea luptătorilor kurzi Peshmerga.

Necesitatea capturării oraşului Raqqa devine tot mai urgentă, în condiţiile în care Statul Islamic se retrage din Mosul şi alte zone ale Irakului către capitala sa neoficială.

Ministrul turc al apărării, Fikri Isik, a insistat joi că guvernul din Ankara ar putea prezenta o forţă de luptă „alternativă” pentru a lovi Raqqa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe