Erdogan: Parlamentul turc va lua în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea

Preşedintele turc Erdogan a declarat că Parlamentul ţării va lua în considerare reintroducerea pedepsei capitale. O astfel de mişcare va plasa Turcia în contradicţie cu cerinţele Uniunii Europene.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.10.2016

Într-un discurs susţinut în weekend în Ankara, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că va cere Parlamentului să ia în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea.

“Guvernul nostru va prezenta Parlamentului [propunerea privind pedeapsa capitală]”, a declarat Erdogan. “Sunt convins că Parlamentul o va aproba, iar atunci când se va întoarce la mine, o voi ratifica”.

Dacă este repusă în vigoare, pedeapsa ar putea fi folosită împotriva celor găsiţi vinovaţi de organizarea puciului eşuat din luna iulie, care a urmărit să îl înlăture pe Erdogan de la putere. Aproximativ 35.000 de persoane au fost arestare considerându-se că au avut legături cu evenimentele din iulie.

Turcia a abolit pedeapsa capitală în 2004 în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, care a interzis această pedeapsă capitală şi cere membrilor săi să facă acelaşi lucru. Cancelarul german Angela Merkel şi alţi lideri europeni au declarat că reintroducerea pedepsei cu moartea nu va fi deloc compatibilă cu aderarea la UE.

Totuşi, liderul turc a ignorat criticile Bruxelles-ului, afirmând: “Occidentul spune asta, Occidentul spune cealaltă. Să mă scuzaţi, dar ceea ce contează nu este ceea ce spune Occidentul. Ceea ce contează este ce spune poporul meu”.

Erdogan a făcut aceste comentarii sâmbătă în timp ce a participat la deschiderea unei gări feroviare pentru trenuri de mare viteză în Ankara.

Discursul de sâmbătă, totuşi, nu a fost prima dată când Erdogan a făcut apel la reintroducerea pedepsei capitale.

Chiar dacă Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare al lui Erdogan domină Parlamentul, acesta nu dispune de suficiente voturi pentru a modifica Constituţia. Liderul turc ar putea evita acest lucru supunând chestiunea unui plebiscit. Totuşi, rămâne o problemă juridică: dacă se aplică pedeapsa capitală retroactiv, adică asupra crimelor comise înainte ca legea să se schimbe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor