Turcia continuă să insiste asupra extrădării clericului Gulen din SUA

Ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag a făcut presiuni în privinţa extrădării clericului musulman Fethullah Gulen din SUA, acesta fiind acuzat de orchestrarea unei lovituri eşuate de stat în Turcia în luna iulie.
Ministrul turc al justitiei Bekir Bozdag.
Ministrul turc al justitiei Bekir Bozdag. (Captură Foto)

Ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag s-a întâlnit miercuri cu procurorul general al SUA, Loretta Lynch, şi a prezentat dovezi împotriva clericului musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în statul american Pennsylvania şi care este acuzat că este un terorist.

Oficialul turc a declarat că noile dovezi includ mărturii din partea unor persoane suspectate de implicare în puciul eşuat, care au declarat că au acţionat la ordinele lui Gulen. Bozdag a mai declarat că Gulen a primit înregistrări secrete cu conversaţiile unui oficial turc de rang înalt.

Bozdag a avertizat că relaţiile bilaterale s-ar putea deteriora şi mai mult dacă SUA nu îl va extrăda pe Gulen. „Dacă procesul este prelungit sau dacă apare vreo breşă în acest proces, acest lucru ar însemna o lovitură puternică pentru relaţia [dintre cele două ţări]”, a declarat oficialul turc.

„Dorim ca SUA să ne înţeleagă deoarece există un sentiment anti-SUA tot mai mare în rândul poporului turc”, a adăugat Bozdag, numindu-l pe Gulen un terorist sau echivalentul turc al lui Osama bin Laden.

„Indiferent ce înseamnă Osama bin Laden pentru SUA şi poporul american, Fethullah Gulen înseamnă acelaşi lucru pentru Turcia şi poporul turc”, a susţinut Bozdag.

Departamentul american al Justiţiei nu a comentat în privinţa dovezilor oferite de ministrul turc. De fapt, SUA a ezitat să îl extrădeze pe Gulen, subliniind faptul că Turcia trebuie mai întâi să prezinte suficiente dovezi privind implicarea sa în puciul eşuat din iulie, care a dus la moartea a peste 270 de persoane.

Departamentul american al Justiţiei a susţinut miercuri într-o declaraţie că „în ambele ţări extrădările sunt supuse procesului judiciar şi, în mod corespunzător, trebuie să îndeplinească standardele cerute de ţară în privinţa dovezilor”.

Gulen a locuit în autoexil în nord-estul statului american Pennsylvania începând cu 1999 şi a negat orice implicare în lovitura eşuată de stat din Turcia.

Zeci de mii de persoane au fost arestate pentru presupuse legături cu puciul eşuat şi zeci de mii au fost concendiaţi sau suspendaţi din posturile ocupate în guvern.