Oficiali chinezi vinovaţi în scandalul laptelui praf otrăvit sunt răsplătiţi cu noi posturi

Miliţieni chinezi verifică lapte praf în Tongzi, provincia Guizhou, 9 februarie 2010, după ce produse lactate contaminate cu melamină au apărut din nou în magazinele din China
Miliţieni chinezi verifică lapte praf în Tongzi, provincia Guizhou, 9 februarie 2010, după ce produse lactate contaminate cu melamină au apărut din nou în magazinele din China (AFP/Getty Images)

Mai mulţi oficiali chinezi din sistemul pentru securitate alimentară au fost angajaţi recent în sistemul birocratic de stat, deşi în urmă cu câţiva ani au fost implicaţi în scandalul laptelui praf ce a dus la îmbolnăvirea (în principal blocaje renale) a sute de mii de bebeluşi din China.

Scandalul legat de laptele praf din 2008 a izbucnit după ce s-a descoperit că melamina, un compus chimic industrial, a ajuns în cantităţi mari în laptele praf vândut în întreaga ţară de gigantul Sanlu. Problema a fost identificată la începutul anului 2008, dar a fost muşamalizată până după Jocurile Olimpice din Beijing, desfăşurate în august, pentru a nu face de ruşine guvernul.

Aparent melamina este introdusă conştient în laptele din China, pentru a ascunde măsluirea acestuia cu apă. Melamina are nefasta proprietate de a creşte conţinutul proteic aparental laptelui, astfel încât acesta trece de analize fără a se depista că este îndoit cu apă.

Mai mulţi oficiali au fost ulterior pedepsiţi pentru ca autorităţile chineze să poată demonstra – cel puţin aparent – că ar fi dedicate siguranţei alimentare.

“Oficialii care doresc să fie sacrificaţi în numele Partidului, în cazul unui incident social, aduc de fapt o contribuţie pentru Partid”, a declarat Xia Ming, profesor de ştiinţe politice la Colegiul Staten Island. “Când oficialii sunt de încredere din punct de vedere politic, când ei cooperează pe deplin cu Partidul, deja îşi pavează drumul pentru a deveni din nou oficiali într-o bună zi”, a adăugat Xia.

Acest lucru oferă o înţelegere în particular cinică asupra propagandei împotriva corupţiei care este difuzată în mod regulat în mass media de stat. Frustrarea faţă de nepotismul existent în aparatul de stat a reieşit din nou la suprafaţă când s-a aflat că aceiaşi oficiali pedepsiţi pentru scandalul cu melamina au obţinut noi poziţii în sistemul birocratic al statului.

S-a ştiut de ceva timp că unii dintre oficialii pedepsiţi în acel scandal au obţinut slujbe noi în guvern, dar seria de anunţuri recente privind reangajarea acestora a evidenţiat din nou problema respectivă – în special în contextul aşa zisei campanii de anticorupţie condusă de liderul chinez Xi Jinping, care a promis că va elimina corupţia din cadrul Partidul Comunist Chinez.

În 10 iulie s-a anunţat că Sun Xianze, un fost oficial în departamentul de coordonare a securităţii alimentare din cadrul Administraţiei chineze pentru Alimente şi Medicamente, a fost promovat în funcţia de şef adjunct al acestei organizaţii.

Două zile mai târziu a devenit clar că Wang Zhicai, un fost oficial de rang înalt în Ministerul chinez al Agriculturii, a obţinut de asemenea o nouă poziţie: cea de şef al biroului pentru creşterea animalelor din cadrul acestui minister. În urmă cu câţiva ani, Wang fusese retrogradat pentru neglijenţă în aplicarea regulamentelor.

Logica internă

O examinare a datelor indică faptul că nu este neobişnuit ca oficialii pedepsiţi pentru corupţie să se bucure, ulterior, în linişte, de noi posturi, după ce furia publicului se diminuează.

Un caz binecunoscut a avut loc la sfârşitul anului 2005, când un director în vârstă de 56 de ani al biroului pentru protecţia mediului, Xie Zhenhua, a fost sacrificat după o explozie petrochimică ce a avut loc în provincia Jilin, în urma căreia au fost eliberate 100 de tone de toxine în râul Songhua. Doar un an mai târziu, el a ajuns în funcţia de director adjunct al Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, o slujbă importantă care permite sustragerea unor sume frumoase de bani din proiecte de infrastructură.

Logica internă a Partidului Comunist Chinez aproape că dictează acest curs al evenimentelor, conform lui Xia Ming.

“Pentru orice criză socială şi de securitate publică majoră, nivelul superior al guvernului va executa sarcini superficiale. Când decid dacă un oficial este calificat, ei decid, de fapt, dacă acesta e loial Partidului”, a declarat Xia.

“O cale de a determina o astfel de loialitate este aceea ca oficialul respectiv să accepte să fie sacrificat pentru Partid”, a adăugat el.

Astfel, după ce publicul se calmează şi vinovaţii sunt aparent pedepsiţi, oficialii sunt mutaţi în altă parte a ţării şi primesc o altă slujbă şi o altă poziţie.

“Companiile de stat şi oficialii de rang înalt au format grupuri de interes şi se protejează reciproc”, a declarat Xia.

“Guvernul chinez nu se teme că cetăţenii vor muri dacă consumă anumite alimente, dar se teme de furia şi protestele cetăţenilor atunci când mass media raportează despre asemenea cazuri”, a mai susţinut Xia.

Cetăţeni pedepsiţi

În timp ce un număr de oficiali responsabili pentru scandalul cu melamină – care a dus la 300.000 de infecţii raportate, peste 50.000 de spitalizări incluzând cazuri de bebeluşi cu pietre la rinichi şi alte afecţiuni, şi cel puţin 6 decese – au fost “îngrijiţi” de către guvern, cetăţenii care au dorit să expună problema au fost persecutaţi.

Zhao Lianhai, un fost angajat în domeniul securităţii alimentare ce a devenit activist pentru părinţii copiilor afectaţi în timpul scandalului, a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare pentru “tulburarea ordinii publice” în 2010. De fapt, el a înfiinţat un website - Home for Kidney Stone Babies – pentru a încerca să adune la un loc persoanele afectate şi a publicat documente secrete divulgate care arătau că guvernul chinez a ordonat oficialilor să raporteze un număr mult mai mic al cazurilor de pietre la rinichi descoperite la bebeluşi şi să facă estimări mult mai scăzute pentru sumele compensatorii ce urmau să fie acordate victimelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe