Fructe ambalate în China provocă o epidemie de hepatită în Australia
14 locuitori ai mai multor state din Australia au contractat hepatita A după ce au mâncat fructe de pădure congelate, relatează BBC citând Departamentul Sănătăţii din Australia.
Este posibil ca mulţi copii din şcoli să fi consumat de asemenea fructele contaminate. Compania PattisFoods, care este principalul furnizor pe piaţa australiană, a retras din vânzare toate loturile suspecte. Potrivit reprezentanţilor companiei, majoritatea fructelor de pădure au fost ambalate în China.
Potrivit lui Chris Bogolley, consilier medical al guvernului australian, sursa virusului nu a fost confirmată deocamdată, dar poate fi urmărită în mod clar legătura acestuia cu fructele de pădure consumate de către bolnavi.
Hepatita A este o infecţie a ficatului cauzată de un virus care este transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate.
Scandaluri cu alimentele în China
Societatea chineză a fost zguduită de nenumărate scandaluri de proporţii în legătură cu calitatea proastă a produselor alimentare fabricate în ţară. Unul dintre cazurile majore de produse alimentare contaminate din China a apărut în 2008, când a izbucnit un scandal masiv legat de contaminarea cu melamină a laptelui praf. Drept urmare peste 300.000 de copii s-au îmbolnăvit de rinichi şi şase sugari au murit.
În mass-media apar cu regularitate informaţii cu privire la nivelul şi gradul de contaminare a solurilor cu deşeuri industriale, precum utilizarea pe scară largă de către agricultori a substanţelor chimice extrem de toxice interzise. Agriculturii susţin că în unele regiuni ale ţării, dacă nu se stropesc plantele cu chimicale puternice, acestea nu cresc deloc.
Însă şi apa are niveluri ridicate de poluare. Hu Siyi, ministru adjunct la Ministerul Resurselor de Apă, a declarat în 2012 că până la 40% din râurile Chinei au fost poluate grav după ce 75 miliarde de tone de ape de canal şi ape uzate au fost deversate în ele. El a mai spus că aproximativ două treimi din oraşele Chinei "au nevoie de apă", şi că aproape 300 de milioane de locuitori din mediul rural nu au acces la apă potabilă.