Scandalul laptelui praf se răzbună: China - în război cu companiile de lactate

Grupul francez Danone desfăşoară o anchetă privind acuzaţiile conform cărora compania ar fi dat mită unui spital din China pentru a furniza lapte praf nou-născuţilor informează Reuters.
Un copil care suferă de pietre la rinichi după ce a băut lapte praf contaminat, primeşte tratament intravenos la Spitalul de Copii din Chengdu la 22 septembrie 2008, în Chengdu, provincia Sichuan, China. (China Photos / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2013

Televiziunea de stat chineză CCTv, citând o sursă nespecificată din interiorul companiei, a declarat luni că grupul Danone a oferit “sponsorizări” sau alte plăţi de până la 10.000 de yuani (1.632 de dolari) angajaţilor unui spital, pentru a promova produsele companiei.

Gigantul francez Danone a mai avut probleme în acest an, fiind nevoit să micşoreze preţurile la laptele pentru copii cu până la 20%, în urma acuzaţiilor venite din partea autorităţilor chineze. În august, autorităţile declarau că Dumex (divizia de lapte praf) profită de situaţie şi pune un preţ prea mare pentru produsele sale lactate.

Autorităţile de la Beijing au deschis de curând o campanie împotriva mai multor giganţi farmaceutici occidentali, printre care britanicii de la GlaxoSmithKline, pentru că ar fi mituit medici din spitale ca să le promoveze produsele.

Chinezii nu au încredere în propriul lapte praf. Efectul Sanlu

China este o importantă piaţă de desfacere a produselor pentru companii de lactate, Danone fiind al treilea mare furnizor de lapte pentru copii în China. Vânzările de produse ale grupului Danone constituie peste 20% din totalul vânzărilor în China.

Laptele praf de producţie internă este o problemă delicată în China de mai mulţi ani.

În 2002, UE a interzis laptele şi produsele pe baza de lapte din China după ce a reieşit că acesta nu respectă standardele pentru siguranţă.

În 2008, Epoch Times a raportat că cel mai mare producător chinez de lactate, Sanlu, măsluieşte sistematic laptele cu melamină, o substanţă toxică. În circuitul de procesare, Sanlu îndoia laptele cu apă. Apoi, pentru a-i păstra nivelul aparent de proteine, introducea în lapte melamină, un tip de plastic.

Melamina este o substanţă toxică, care afectează în special rinichii.

Scandalul nu a mai putut fi acoperit după ce zeci de mii de bebeluşi au fost internaţi, majoritatea cu blocaje renale.

Deşi autorităţile au încercat să muşamalizeze amploarea incidentului, numărul copiilor internaţi în spitale se crede că ar fi fost situat undeva în jurul cifrei de 300.000.

Încrederea oamenilor - pierdută

După scandalul laptelui din 2008, o mare parte a chinezilor a pierdut încrederea în laptele praf autohton, preferând să cumpere lapte praf produs de occidentali, chiar cu un preţ mai ridicat.

Efectul a căpătat o asemenea amploare, încât a generat speculă şi a produs probleme de stoc în Hong Kong, care a devenit în timp locul preferat de mulţi chinezi din Sud, pentru aprovizionarea cu lapte praf.

În luna aprilie 2013, Cotidianul Nanfang şi Reţeaua Mamelor din Guangzhou au lansat un sondaj online care chestiona mamele asupra tipului de lapte praf pe care îl considerau sigur.

Rezultatele au arătat că 93,1% dintre mamele chinezoaice au considerat că mărcile importate de lapte praf sunt mai sigure decât mărcile interne, în timp ce doar 9,6% au considerat că atât mărcile importate cât şi cele naţionale sunt la fel de sigure.

Numai 0,03% au considerat că mărcile interne sunt o opţiune sigură.

Potrivit estimărilor, mărcile străine vând aproape jumătate din consumul de lapte pentru copii în China.

În mod neaşteptat la 1 martie 2013, concomitent cu începerea unei campanii la Beijing împotriva firmelor străine de lactate, Hong Kong-ul a limitat cantitatea de lapte praf care poate fi scoasă din ţară de persoane fizice la 1,8 kg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor