Oficial ucrainean: Dinamica pozitivă a relaţiilor moldo-ucrainene va depinde şi de nerecunoaşterea anexării Crimeei
alte articole
“Preşedintele Ucrainei a luat act de rezultatele alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie şi 13 noiembrie. Noi respectăm alegerea poporului moldovenesc”, a declarat şeful adjunct al administraţiei preşedintelui din Ucraina, Constantin Eliseev.
Ucraina confirmă disponibilitatea de a continua să dezvolte relaţii de bună vecinătate cu Republica Moldova. "De asemenea, mizăm pe păstrarea unei cooperări eficiente a ţărilor noastre în cadrul cursului strategic spre integrarea europeană".
Totuşi, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei Ucrainei, Constantin Eliseev a precizat că „o dinamică pozitivă a relaţiilor moldo-ucrainene va depinde direct de determinarea noii conduceri a Moldovei de a dezvolta colaborarea pe principii de suveranitate şi integritate teritorială a Ucrainei, inclusiv nerecunoaşterea anexării Crimeei şi devotamentului faţă de principiile dreptului internaţional”.
„Confirmăm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei în graniţele ei recunoscute la nivel internaţional, inclusiv regiunea transnistreană”, a adăugat Eliseev.
Constantin Eliseev a mai subliniat faptul că partea ucraineană va continua să-şi îndeplinească un rol activ de garant şi mediator în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, inclusiv prin revitalizarea formatului "5 + 2".
Amintim că în perioada electorală, Igor Dodon insista pe faptul că peninsula Crimeea este parte a Rusiei, deşi din punct de vedere juridic acest lucru nu a fost recunoscut la nivel internaţional. Declaraţia acestuia i-a făcut pe unii deputaţi din Rada Supremă de la Kiev să ceară Serviciului de Securitate din Ucraina să-l declare pe liderul socialist de la Chişinău persona non-grata.
Menţionăm că într-un interviu acordat astăzi pentru Radio Europa Liberă, Igor Dodon menţionează că „relaţiile cu Uniunea Europeană rămân intacte şi preşedintele ţării nu are atribuţii să le schimbe. Acordul de Asociere, alte relaţii de parteneriat vor merge în continuare, vor fi în vigoare.
Nu are dreptul preşedintele să anuleze acorduri sau să stopeze acorduri. Da, vor fi negocieri bilaterale, trilaterale pentru a schimba situaţia spre bine, de exemplu, pentru a reveni pe piaţa din Federaţia Rusă. Dar toate aceste discuţii şi negocieri vor fi cu toţi partenerii şi din Est, şi din Vest. Dar unele schimbări pot avea loc atunci când sunt de acord cetăţenii şi când este majoritate parlamentară care susţine acest lucru”.