Siegfried Mureşan despre Dodon preşedinte: Cine vine din sistem nu poate schimba sistemul

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan critică dur acţiunile întreprinse de Guvernul de la Chişinău, care nu au fost deloc în favoare diasporei dornică să voteze, lăsându-i în frig şi fără buletine de vot.
Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
15.11.2016

Obsevatorii internaţionali ai alegerilor prezidenţale din Republica Moldova, OSCE, APCE şi Parlamentul European au declarat, în ciuda mai multor nereguli şi încălcări că alegerile s-ar fi desfăşurat „în conformitate cu standardele internaţionale”. Europarlamentarul român Siegfried Mureşan nu este însă de aceeaşi părere, arătându-se nemulţumit de felul cum au fost organizate alegerile în străinătate, subliniind că guvernului de la Chişinău ar trebui „să-i fie ruşine”.

Mureşan consideră că, cei mai mulţi cetăţeni care au participat la vot duminică, ar fi fost ghidaţi de dorinţa de a combate, în sfârşit, corupţia, într-un mod hotărât, de a face justiţia să funcţioneze, de a se termina cu oligarhia, „fiindcă mai multă corupţie înseamnă mai multă sărăcie pentru oameni, cu cât oligarhii au mai mult în propriile buzunare, cu atât rămâne mai puţin pentru oameni să pună pe masă copiilor în fiecare dimineaţă”.

„Realitatea însă este că oamenii au avut de ales între un politician care a fost creat de sistem şi un om politic nou, corect, cinstit. Şi e clar că cine vine din sistem nu poate schimba sistemul, nu vrea altceva şi nici nu poate să îl schimbe. Oamenii cred că îşi doresc o altă clasă politică. Şi mulţi au votat singurul candidat care putea să le aducă acest lucru. Dar iată realitatea este că unii oameni cred că le poate fi mai bine cu un om politic care vine din trecut. Or, e clar că nu poţi aştepta rezultate diferite, făcând lucrurile la fel cum le-ai făcut şi până acum”, a declarat deputatul european într-un interviu pentru Europa Liberă.

În calitate de membru al misiunii internaţionale de observare a alegerilor din Republica Moldova, Siegfried Mureşan consideră că cea mai mare neregulă în cel de-al doilea tur de scrutin a fost faţă de diaspora, precizând că cetăţenii n-ar fi trebui să fie lăsaşi fără buletine de vot.

„Guvernului trebuie să îi fie ruşine că a lăsat cetăţenii în frig în stradă fără buletine de vot. Şi guvernul trebuie să îşi asume răspunderea. Obligaţia guvernului e să asigure tuturor cetăţenilor posibilitatea de a vota. Această situaţie de la Londra, de la Paris, din Ambasada de la Bucureşti, de la Dublin, din Italia, unde oamenii au rămas în stradă, neputând vota, această situaţie a ajuns ieri (luni – n.r.) şi ajunge astăzi pe masa tuturor cancelariilor occidentale”, a adăugat Mureşan.

Acesta ar fi anticipat situaţia privind diaspora, după experienţa românilor ţinuţi la cozi interminabile de către Victor Ponta în 2014, astfel că a trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale, înainte de primul tur atenţionându-i să ia atitudine. „Ştiu ce spune legea, însă au aplicat-o greşit”, a punctat Mureşan, referindu-se la CEC.

„Trebuiau să ştie că sunt mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate acum, decât în trecut. Şi nu ajunge să creşti numărul cu cinci secţii din 2014 până acum”, a subliniat politicianul.

Mai mult decât atât, în opinia europarlamentarului român, comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu ar fi decât o obrăznicie, acesta netratând problema deloc. „Şi de aceea, cer demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale şi a ministrului Afacerilor Externe, fiindcă era clar că interesul oamenilor va fi mare şi nu au făcut ceea ce trebuie ca oamenii să poată vota”, a conchis Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor