Pe ultima sută de metri, Nicolae Timofti împarte distincţii de stat

Şeful statului continuă să împartă distincţii de stat, chiar dacă se află la sfârşitul mandatului prezidenţial. La 16 noiembrie, este decorat Dacian Cioloş, iar în cei patru ani de când se află în fruntea statului, Timofti a oferit peste 2000 de ordine şi distincţii.
Ordinul Republicii (presedinte.md)
Ştefan Sârbu
16.11.2016

Chiar şi după alegerile prezidenţiale, când se întrevede un nou preşedinte al Moldovei, actualul şef de stat, Nicolae Timofti, continuă să acorde distincţii şi medalii. Astfel, la 16 noiembrie, acesta l-a decorat pe premierul român Dacian Cioloş cu cea mai înaltă distincţie în stat, ''Ordinul Republicii''.

Potrivit decretului prezidenţial, distincţia i-a fost conferită lui Dacian Cioloş ''în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în vederea acordării de asistenţă Republicii Moldova în diverse domenii social-economice şi pentru contribuţie substanţială la procesul de integrare europeană a ţării noastre''.

Anterior, şi Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, a fost decorat cu această distincţie.

La începutul lunii octombrie, Nicolae Timofti i-a decorat cu „Ordinul Republicii” pe preşedinţii Bulgariei, Rosen Plevneliev şi cel al Belarusului, Alexandr Lukaşenko, iar pe sfârşit de mandat şeful statului şi-a mai decorat şi consilierul în domeniul economic, Mihail Furtună, care a primit distincţia „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în organele administraţiei publice, contribuţie substanţială la promovarea transformărilor social-economice şi activitate organizatorică intensă”.

Anterior şi alţi consilieri ai preşedintelui au primit înalte distincţii din partea conducătorului lor. Astfel, au fost decoraţi consilierul în domeniul culturii, învăţământului şi ştiinţei, Mihail Şleahtiţchi cu titlul onorific “Om emerit”, consilierul în domeniul reintegrării Vasile Sturza cu “Ordinul de onoare”, iar consilierul în domeniul juridic Valentin Ţîmbaliuc cu ordinul “Gloria Muncii”.

Notabil este faptul că, numai la 27 octombrie, Şeful statului a acordat peste 80 de medalii şi ordine, iar de când se află în fruntea statului, Nicolae Timofti a oferit peste 2.000 de ordine şi distincţii de stat.

După decernarea distincţiilor de la sfârşitul lunii octombrie, şeful statului a menţionat în discursul său emoţionant de la Reşedinţa de Stat că regretă faptul că legile din Moldova nu îi apără pe lideri de jig­niri şi înjo­siri publice nefondate. Cu toate acestea, Timofti a menţionat că părăseşte fotoliul de preşedinte împăcat, fiindcă a făcut tot ce a putut pentru ţară.

“Eu nu am dorit niciodată ca un om de rând sau orice cetăţean din RM să se ducă să-şi rezolve dreptatea la un şef dar nu la lege... În politică e cu totul altă viaţă şi cel mai obijduitor este că sunt atacaţi oameni pe nedrept şi cu regret am scăpat din activitatea legislativului, şi vrând să fim mai democraţi decât în alte părţi ale Europei am făcut nişte legi prin care conducătorul statului rămâne neapărat de jigniri nefondate.”

Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pe 16 martie 2012, fiind desemnat de Alianţa pentru Integrare Europeană, constituită de Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vladimir Filat. Votul decisiv a venit însă din partea grupului de parlamentari conduşi de Igor Dodon, care plecaseră din PCRM. Preşedintele Timofti a fost deseori criticat de cetăţeni şi mass media pentru declaraţiile ambigue, pentru învestirea în miez de noapte a Guvernului Filip, dar şi pentru promulgarea legilor care au pus miliardul furat din bănci pe umerii oamenilor de rând.

“Mă gândesc că şi-a ratat şi ultima şansă să plece cu capul sus, preşedintele acesta. Pentru mine va rămâne drept preşedintele care a majorat salariul judecătorilor (că mureau de foame) şi a împovărat moldovenii cu un miliard...”, a scris un utilizator pe Facebook după ce şeful statului a promulgat actele normative controversate şi a spulberat ultima şansă a moldovenilor ca "miliardul furat" să fie restituit de hoţi.

„Ordinul Republicii” este distincţia de stat supremă a Republicii Moldova, care se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor