SUA ar discuta cu aliaţii săi un eventual boicot al JO de iarnă din 2022 de la Beijing

Logo-ul Jocurilor Olimpice de Iarnă 2021 la Beijing, China, 26 februarie 2021 (Lintao Zhang/Getty Images)
A.P.
07.04.2021

Statele Unite discută cu aliaţii lor despre o abordare coordonată a dilemei legate de Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în 6 aprilie.

Întrebat la o conferinţă de presă dacă Statele Unite poartă discuţii împreună cu aliaţii privitor la un potenţial boicot comun al JO de Iarnă din 2022, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus: „Este ceva despre care dorim cu siguranţă să discutăm ... cu siguranţă înţelegem că o abordare coordonată va fi nu numai în interesul nostru, ci şi în interesul aliaţilor şi partenerilor noştri”.

El a adăugat că „au loc discuţii” cu aliaţii pe această temă, dar a refuzat să ofere un termen când va fi luată o decizie. Jocurile Olimpice de iarnă urmează să aibă loc în februarie 2022.

După conferinţa de presă, Price a clarificat într-un e-mail că se referă la faptul că Statele Unite au o abordare coordonată, mai degrabă decât că Statele Unite discută în mod specific un boicot comun. Într-o postare pe Twitter transmisă după aceea, el a scris că nu este nimic nou de anunţat.

„După cum am spus, nu avem niciun anunţ cu privire la Jocurile Olimpice de la Beijing. 2022 rămâne o ţintă îndepărtată, dar vom continua să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii şi partenerii pentru a ne defini preocupările comune şi a stabili abordarea comună faţă de China”.

În ultimele luni au apărut cereri în întreaga lume ca ţările democratice să boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing din cauza abuzurilor continue asupra drepturilor omului, comise de Partidul Comunist Chinez în special împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang. Administraţia Trump a calificat acţiunile Partidului Comunist Chinez în Xinjiang drept un genocid, evaluare susţinută de oficialii administraţiei Biden şi de ţări europene precum Olanda.

O mulţime de politicieni republicani proeminenţi au cerut mutarea Jocurilor Olimpice din China sau, în caz contrar, un boicot al SUA.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luna trecută că administraţia „ascultă temerile” din întreaga lume cu privire la problema Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, pe 25 februarie, că Statele Unite nu au luat o „decizie finală” cu privire la participarea ţării la olimpiadă, adăugând că Administraţia va cere „îndrumări din partea Comitetului olimpic al SUA”. Comitetul Olimpic al SUA, ca răspuns la observaţiile lui Psaki, a declarat că se opune boicotării evenimentului, poziţie pe care o repetă omologii săi din Canada şi Marea Britanie.

Între timp, Comitetul Olimpic Internaţional (CO) a sprijinit organizarea Jocurilor la Beijing. Un purtător de cuvânt al CO a declarat recent pentru Epoch Times că atât comitetul, cât şi Jocurile trebuie să rămână neutre atunci când vine vorba de probleme politice globale.

Încălcările drepturilor omului comise de Beijing „au fost şi sunt aduse în atenţia guvernului şi autorităţilor locale”, a spus purtătorul de cuvânt. „Am primit asigurări că principiile Cartei Olimpice vor fi respectate în contextul Jocurilor. Vom continua să discutăm cu organizatorii probleme legate de Jocuri ca parte a procesului de pregătire a acestora”.

Price a declarat că acţiunea SUA care „îi aduce laolaltă pe aliaţii şi partenerii noştri va avea mai multă influenţă asupra Beijingului”.

Recent, Statele Unite, în colaborare cu Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au impus sancţiuni oficialilor Partidului Comunist Chinez implicaţi în genocidul din Xinjiang, marcând prima acţiune coordonată împotriva regimului comunist cu privire la această problemă a drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor