În R. Moldova, sute de persoane au fost vaccinate cu Pfizer în afara graficului

Atunci când copiii unor oameni de afaceri ajung să fie vaccinaţi în afara graficului stabilit, asta arată lipsa oricărui bun-simţ şi încălcarea regulilor, afirmă Ştefan Gligor.
vaccinul Pfizer/BioNTech
vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)

Aproape 400 de persoane, în peste jumătate din raioanele şi municipiile din Republica Moldova, au fost vaccinate în afara graficului, fiind incluse în mod neclar în prima etapă a campaniei destinate exclusiv lucrătorilor din sistemul medical, a anunţat şefa comisiei de experţi creată de guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, citată de Radio Europa Liberă.

Aceasta nu a precizat cine sunt persoanele care s-au vaccinat peste rând şi de ce au fost posibile asemenea cazuri, dar a menţionat că, urmare a acestor abateri, în unele centre de vaccinare lucrătorii medicali au fost excluşi din lista prioritară şi incluşi în alte categorii.

„Este regretabil când cineva doreşte să se vaccineze în afara rândului şi să meargă peste persoanele care sunt cu risc mai sporit”, a adăugat Ninel Revenco, potrivit sursei citate.

Săptămâna trecută preşedintele Maia Sandu a declarat că numărul celor care s-au imunizat înainte să fie programaţi, exclusiv cu vaccinul Pfizer, livrat în doze limitate, s-ar ridica la aproape 700 de persoane, fiind vorba de „angajaţi ai structurilor statului, consilieri locali, raionali, rudele şi cumetrii politicienilor”.

Admit că există anumite excepţii, dar totuşi atunci când copiii unor oameni de afaceri din raionul Edineţ ajung să fie vaccinaţi şi se laudă despre acest lucru pe la beţii şi chefuri, asta nu este o excepţie, ci o regulă în R. Moldova, care arată lipsa oricărui bun-simţ şi a legii, a declarat în contextul dat Ştefan Gligor, liderul Partidului Schimbării.

Până azi, în R. Moldova au fost vaccinate peste 51 mii de persoane. Campania de vaccinare a fost extinsă săptămâna trecută pentru următoarele grupuri ţintă, incluse în a doua etapă, şi anume persoanele vârstnice şi cele cu comorbidităţi.