Digore Eduard, despre Unirea Basarabiei cu România: „Ce popor isteţ eram 103 ani în urmă!”

Miting unionist la Chişinău, moldovenii de peste Prut votează simbolic unirea
Miting unionist la Chişinău, moldovenii de peste Prut votează simbolic unirea (Epoch Times România)

„Ce Popor isteţ eram 103 ani în urmă! Basarabia, prin Sfatul Ţării, vota unirea cu Mama sa România! A fost prima care s-a unit, iar acuma este unica separată!”, constată avocatul Digore Eduard cu ocazia consemnării Zilei de 27 martie 1918.

Chiar dacă se întâmplă lucruri inimaginabile între Nistru şi Prut - cu propagandă străină, emigrare masivă, sărăcie endemică, corupţie, lipsa de investiţie în educaţie şi cultură, avocatul se întreabă retoric - oare, ce vor putea realiza oamenii de astăzi, pentru generaţiile viitoare?

„Suntem îndeajuns de inteligenţi şi capabili să realizăm Unirea? Putem construi ceva care să ne amintească cărţile de istorie? Sau reuşim să construim doar haos, banditism şi trădători de Ţară şi de neam? Putem fi capabili să ne hotărâm soarta, cu curaj şi demnitate?

Cred sincer în viitorul Poporului românesc, unit într-un singur teritoriu, cum a fost de veacuri sălăşluit de marii voievozi şi domnitori! Să nu-ţi vinzi Ţara niciodată, pământul strămoşesc!”, a scris Eduard Digore pe pagina sa de Facebook.

La iniţiativa deputatului Octavian Ţîcu, în sala Europa a Parlamentului moldovean s-a desfăşurat sâmbătă o şedinţă solemnă cu genericul ”103 ani de la Unirea Basarabiei cu România”. La ceremonie a participat şi ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă.

Prezenţi la eveniment, mai mulţi parlamentari au adresat mesaje de salut prilejuite de consemnarea Zilei de 27 martie 1918, inclusiv deputaţii Maria Ciobanu şi Iurie Reniţă – fracţiunea Platforma DA, deputaţii Virgiliu Pâslariuc şi Petru Frunze din partea fracţiunii PAS, deputaţii Monica Babuc şi Ion Leucă din partea fracţiunii PDM.

La eveniment au mai participat oameni de ştiinţă, deputaţi în primul Parlament al R. Moldova, primari ai unor localităţi şi politicieni din România, care, de asemenea, s-au adresat cu mesaje privind evenimentele din 27 martie 1918.

Cu un cuvânt de salut au venit, de la distanţă, Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe