Occidentul exagerează anvergura mişcării de protest din Rusia - analist
alte articole
Occidentul îşi face iluzii în legătură cu apropiatul sfârşit al epocii lui Putin, notează, într-un articol publicat în The Christian Science Monitor, şeful catedrei de securitate europeană din cadrul organizaţiei nonguvernamentale RAND Corporation, Stephen Larrabee. Acţiunile de protest din marile oraşe ale Rusiei au fost considerate 'începutul sfârşitului', iar unii analişti au început să prognozeze că Vladimir Putin nu-şi va încheia noul său mandat prezidenţial.
Însă, aceste evaluări se bazează mai degrabă 'pe vise roz şi pe o gândire de turmă', decât pe fapte exacte, este de părere Larrabee. În opinia sa, acţiunile de protest semnifică apariţia în Rusia a unei clase mijlocii curajoase şi active din punct de vedere politic, însă această clasă este relativ redusă ca număr şi există doar la Moscova şi în alte câteva mari oraşe din Federaţia Rusă.
Nici în restul Rusiei alegătorii nu sunt mulţumiţi de condiţiile lor de viaţă, însă ei se tem că schimbările politice vor atrage după sine revenirea haosului şi a instabilităţii din perioada Elţin. În ochii lor, Putin simbolizează stabilitatea şi o pavăză în faţa unei şi mai mari înrăutăţiri a situaţiei. Acesta este faptul pe care îl pierd din vedere mulţi dintre experţii occidentali, subliniază autorul articolului.
Stephen Larrabee recunoaşte că Rusia s-a schimbat şi că lui Putin îi va fi destul de dificil să satisfacă nevoile populaţiei, deoarece este puţin probabil ca preţurile la petrol la crească.
Multe depind de evoluţia ulterioară a opoziţiei ruse, continuă analistul. 'Pentru a exercita o influenţă serioasă asupra vieţii politice, mişcarea de protest trebuie să-şi extindă baza politică şi să stabilească legături cu alte pături sociale în afara marilor oraşe', este de părere Stephen Larrabee, amintind în context de mişcarea Solidarnost, de la sfârşitul anilor 1980 din Polonia.
În cazul în care opoziţia rusă nu va lua exemplul de la polonezi, ea va deveni o forţă vociferantă, însă marginală, aproape fără nicio şansă de a constitui o ameninţare serioasă la adresa lui Putin şi de a instaura democraţia în Federaţia Rusă, atenţionează analistul.