Manifestaţie împotriva lui Putin: Lanţ uman format de mii de oameni

Protest inedit la Moscova. Mii de ruşi s-au prins azi într-un lanţ uman pentru a manifesta împotriva candidaturii lui Vladimir Putin pentru funcţia de preşedinte al ţării. Protestatarii au salutat, de pe marginea străzilor, mai multe maşini care aveau afişate însemnele partidului de opoziţie "Iabloko".
Susţinătorii opoziţiei ruse formează un lanţ în Moscova pe 26 februarie 2012. (Alexey Sazonov / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
26.02.2012

Protest inedit la Moscova. Mii de ruşi s-au prins ieri într-un lanţ uman pentru a manifesta împotriva candidaturii lui Vladimir Putin pentru funcţia de preşedinte al ţării. Protestatarii au salutat, de pe marginea străzilor, mai multe maşini care aveau afişate însemnele partidului de opoziţie "Iabloko".

Opoziţia rusă a mobilizat mii de persoane duminica, la Moscova, de-a lungul bulevardului circular din jurul centrului vechi, care scandau "Nu îl vom lăsa pe Putin să între în Kremlin", cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din 4 martie, relatează AFP. Militanţii opoziţiei, ţinându-se de mână, au format practic un lanţ neîntrerupt cu o circumferinţă de 16 kilometri.

Potrivit RIA Novosti, pe străzile capitalei ruse au ieşit duminică şi susţinătorii premierului rus. Autorităţile au mobilizat cordoane de poliţişti pentru a împiedica producerea unor incidente violente între cele două grupuri de protestatari.

Manifestaţia opozanţilor lui Putin a fost numită "Marele cerc alb" şi nu a fost autorizată, motivul oficial fiind că "se desfăşoară sub formă de flash-mob". Organizatorii estimează că la acţiune au participat în jur de 30 de mii de oameni, poliţia Moscovei estimând numărul participanţilor la 11 mii.

Mulţi participanţi purtau o panglică albă în dreptul inimii sau alte însemne de aceeaşi culoare, aleasă de opoziţie ca simbol al mişcării de contestare care a început după alegerile legislative din decembrie.

"Nu îl vom lăsa pe Putin să între în Kremlin", a spus şi Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei, într-un reportaj difuzat de televiziunea privată Dojd, una dintre rarele organizaţii mass-media care a vorbit despre acest protest.

Alexei Navalni, un lider naţionalist şi critic acerb al opoziţiei, Garry Kasparov, lider al opoziţiei liberale, scriitorul Boris Akunin şi şeful Frontului de Stânga, Serghei Udalţsov, au luat parte la protest.

Numeroase maşini claxonau când treceau prin zonă, iar mai mulţi şoferi au încetinit, fluturând pe fereastra vehiculului lor eşarfe albe.

"Alegerile presupun o concurenţă între candidaţi. Evident că nu-i putem trata cu seriozitate pe cei patru concurenţi pe care Putin însuşi şi i-a selectat. La scrutinul din 4 martie lui Putin i se vor opune nu caricaturile Jirinovski, Ziuganov, Mironov, Prohorov (contracandidaţii lui Putin), ci poporul rus, care mi se pare că şi-a pierdut îndelungata sa răbdare istorică", a declarat presei fostul campion mondial de şah, opozantul Garry Kasparov.

În opinia sa, scrutinul de duminica viitoare va fi marcat de fraude electorale, el estimând că valul protestelor împotriva regimului va continua.

Garry Kasparov: "Cred că Vladimir Ciurov preşedintele comisiei electorale centrale, acuzat de interferenţă cu puterea are deja rezultatele într-un seif. (...) Tot ce face Putin - de la modul în care şi-a anunţat candidatura, până la utilizarea resursei administrative în campania electorală - conferă alegerilor din 4 martie o tentă de farsă

"Cred că Vladimir Ciurov preşedintele comisiei electorale centrale, acuzat de interferenţă cu puterea are deja rezultatele într-un seif. (...) Tot ce face Putin - de la modul în care şi-a anunţat candidatura, până la utilizarea resursei administrative în campania electorală - conferă alegerilor din 4 martie o tentă de farsă", a adăugat Garry Kasparov, venit la "Marele cerc alb", în Piaţa Smolenskaia, în faţa Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Concomitent, un marş "pentru alegeri corecte" are loc la Sankt-Petersburg, oraşul natal al liderului Vladimir Putin, transmite Interfax, precizând că la manifestaţie iau parte formaţiunea neparlamentară Iabloko (dreapta), Partidul Comunist, Rusia Justă (centru-stânga), mişcarea Solidarnosti.

În zonă erau prezente mai multe maşini ale forţelor speciale OMON şi elicoptere survolau Moscova.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc într-un climat de contestare fără precedent de la ajungerea la putere, în urmă cu peste zece ani, a lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin, actualul şef al executivului de la Moscova, a mai deţinut funcţia de preşedinte al Rusiei în perioada 2000-2008. Întrucât Constituţia nu îi permitea mai mult de două mandate consecutive la Kremlin, el l-a desemnat succesor pe Dmitri Medvedev. După o pauză de patru ani, legea fundamentală îi permite să revină la preşedinţia Rusiei, de data aceasta pentru şase ani, întrucât mandatul de preşedinte a fost prelungit între timp.

Deşi se bucură în continuare de o largă popularitate, vocile contestatare la adresa lui Putin s-au înteţit în Rusia. El este criticat pentru stilul său autoritar, cenzura presei şi descurajarea oricărei opoziţii reale.

Sondajele îl cotează pe primul ministru cu 50 - 66% din voturi, astfel încât este posibilă alegerea sa încă din primul tur, la fel cum s-a întâmplat în 2000 şi în 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor