Aleşii ruşi cer ca protestatarii să fie trimişi la măturatul străzilor (revista presei)
alte articole
Partidul de guvernământ Rusia Unită intenţionează să-i trimită pe manifestanţii împotriva puterii la măturatul străzilor, scrie cotidianul Vedomosti în ediţia de marţi. Formaţiunea lui Vladimir Putin a inventat o nouă sancţiune administrativă care se doreşte a fi aplicată protestatarilor ruşi: în loc de arestare, să fie trimişi la 'amenajarea' străzilor.
Un grup de deputaţi a propus Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, o serie de amendamente la Codul încălcărilor administrative. Aleşii ruşi susţin necesitatea majorării amenzilor pentru încălcări la organizarea manifestaţiilor în stradă: de la 10.000 de ruble (aproximativ 250 de euro) la 100.000 de ruble pentru iniţiatori şi de la 1.000 de ruble (25 de euro) la 10.000 pentru participanţi. Proiectul de lege propune şi pedepse alternative - munca obligatorie în folosul comunităţii, prevăzută la ora actuală doar de Codul penal, de la 60 la 480 de ore pentru persoane care au săvârşit infracţiuni uşoare. Deputaţii solicită fixarea unor munci obligatorii de la 20 la 200 de ore şi în Codul încălcărilor administrative.
La Moscova a început 'săptămâna albă', titrează Nezavisimaia Gazeta. În următoarele zile vor avea loc evenimente culturale (spectacole, seminarii), organizatorii cărora protestează faţă de falsificarea alegerilor parlamentare care ar fi avut loc, potrivit opoziţiei, în Rusia. În timpul 'săptămânii albe' (albul a fost ales simbol al protestelor faţă de fraudele comise la scrutinele din Rusia, acuzate de observatori şi opoziţie), se va discuta strategia manifestaţiilor la învestirea preşedintelui ales, Vladimir Putin, planificată pentru 7 mai.
Deputaţii ruşi vor să interzică publicitatea la ţigări şi alcool, scrie oficiosul Rossiiskaia Gazeta. Publicitatea la aceste produse ar putea să dispară cu totul din iulie 2012, un proiect de lege în acest sens fiind trimis deja spre examinare legislativului rus. În timp ce pentru interdicţia publicităţii la ţigări există un temei juridic - Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care Rusia a aderat în 2008 -, cea privind alcoolul nu este fundamentată, ceea ce ar putea împiedica adoptarea actului normativ.