Protestele din Moscova, soldate cu reţinerea unor lideri ai opoziţiei, în atenţia presei ruse

Ample acţiuni de protest ale adversarilor şi simpatizanţilor lui Vladimir Putin, la o zi după scrutin. (JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Ample acţiuni de protest ale adversarilor şi simpatizanţilor lui Vladimir Putin, învingătorul cursei prezidenţiale din Rusia, au avut loc luni la Moscova, la o zi după scrutin, scrie marţi presa din această ţară. Opoziţia a reunit 15.000 de activişti în Piaţa Puşkin din centrul capitalei ruse, cerând organizarea de noi alegeri şi demiterea preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, acuzat că acoperă fraude la urne în favoarea candidatului puterii.

Manifestaţia opoziţiei din Piaţa Puşkin a fost încheiată de trupele speciale OMON, titrează Kommersant. Liderii opozanţi Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin şi Serghei Udalţov, care nu au dorit să plece din piaţă după miting, au fost reţinuţi de poliţie. Susţinătorii lor au încercat să blocheze traficul în zonă. Poliţia a început să se pregătească încă din ajun de acţiunile opoziţiei, luând măsuri de securitate fără precedent. Forţele de ordine au descins cu 120 de autocamioane şi autobuze. Locul protestului a fost împrejmuit, pentru prima dată, nu de forţe de ordine, ci de buldozere pentru curăţarea zăpezii. Activitatea trupelor era coordonată dintr-un elicopter care survola zona. Direcţia de interne a precizat că, pe 5 martie, pe străzile Moscovei s-au aflat 12.000 de poliţişti şi militari.

Delovoi Peterburg informează că bloggerul Navalnîi, copreşedintele mişcării Solidarnost, Iaşi, şi coordonatorul Frontului de stânga, Udalţov, au fost eliberaţi de poliţie în cursul nopţii, după ce li s-au întocmit procese verbale. Ei au fost acuzaţi de încălcarea ordinii în timpul mitingului şi li s-au impus amenzi de până la două mii de ruble (50 de euro). Lui Iaşin i se impută opunerea de rezistenţă în timpul reţinerii şi riscă 15 zile de arest.

Noul stadiu de dezvoltare politică a Rusiei este nu numai rezultatul alegerilor parlamentare din 4 decembrie trecut, marcate, potrivit opoziţiei şi observatorilor internaţionali, de fraude masive. El este determinat de criza de legitimitate, semnalează Nezavisimaia Gazeta. Procedurile democratice constituie, în primul rând, un instrument de asigurarea legitimităţii, notează cotidianul, menţionând că alegerile libere nu reprezintă singura metodă pentru adoptarea colectivă a deciziilor, dar asigură legitimitate.

Îndată după victoria la alegerile prezidenţiale, Putin a început epurările în companiile de stat, scrie ziarul financiar Vedomosti. Vicepremierul Igor Secin i-a prezentat peste 200 de cazuri în care managerii ascund un conflict de interese, iar Putin a promis pentru asta răspundere penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor