Oazu Nantoi: Acordurile dintre Chişinău şi Tiraspol, doar pentru funcţionarea businessului

Chişinău şi Tiraspol au semnat mai multe acorduri în ultima perioadă, lucru care ar fi fost posibil, în opinia analistului politic, datorită factorilor de decizie de pe cele două maluri ale Nistrului, făcând referire la Victor Guşan şi Vlad Plahotniuc.
Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic (europalibera.org)
Maria Maevschi
28.11.2017

La Viena, a început luni, 27 noiembrie, o nouă reuniune în formatul „5+2”, găzduită de preşedinţia austriacă a OSCE. Discuţiile vor fi axate pe aplicarea măsurilor de întărire a încrederii între malurile Nistrului, care sunt cunoscute ca Pachetul „Berlin Plus” şi care au fost convenite în 2016, când preşedinţia OSCE a fost exercitată de Germania, notează Europa Liberă.

În cadrul discuţiilor, şeful preşedinţiei austriece a OSCE, Sebastian Kurz, a salutat „progresele” atinse de Chişinău şi Tiraspol în ultimele două săptămâni, făcând referire la redeschiderea recentă a Podului peste râul Nistru, ce leagă localităţile Gura Bicului şi Bîcioc după o pauză de 25 de ani, recunoaşterea actelor de stare civilă emise de aşa-numitele autorităţi ale Transnistriei, şi semnarea a patru înţelegeri care vizează funcţionarea şcolilor cu grafie latină, accesul la terenurile agricole de după traseul Dubăsari - Tiraspol, recunoaşterea diplomelor transnistrene şi restabilirea legăturilor telefonice între malurile Nistrului.

Pe de altă parte, analistul politic Oazu Nantoi consideră că semnarea acestor înţelegeri între Chişinău şi Tiraspol a putut fi posibilă doar datorită factorilor de decizie de pe cele două maluri ale Nistrului, „vorbim despre compania Sheriff care iniţial a instaurat controlul asupra aşa-zisului soviet suprem, iar din decembrie anul trecut în stânga Nistrului a apărut un oarecare Vadim Krasnoselski care se declară preşedinte, dar despre care noi ştim că umblă după indicaţii la acelaşi Victor Gusan de la compania Sheriff din stânga Nistrului şi dl Vlad Plahotniuc, în dreapta Nistrului. Şi tot mai multă lume, experţi, jurnalişti consideră că ultimele schimbări ce au loc se datorează faptului că aceste două persoane au decis să dezamorseze situaţia”.

Totodată, comentatorul politic consideră că, de fapt, la baza semnării acestor acorduri, ar sta contextul regional şi cel comercial, astfel că regiunea din stânga Nistrului nu poate să-şi permită să se războiască în continuare, fiind necesară o dezamorsare a situaţiei, pentru funcţionarea businessului în primul rând şi nimic mai mult.

„Dacă nu greşesc, din luna mai se întâmplă nişte lucruri cu atitudini tranşante în raport cu unele acţiuni ale Federaţiei Ruse, deportarea aşa-zişilor diplomaţi, dl Rogozin a fost declarat persona non grata etc., şi, totodată au loc aceste schimbări. Prin urmare, eu vreau să subliniez un lucru fundamental pentru mine cel puţin: aceste schimbări încă nu ne spun nimic despre vreo soluţionare a conflictului în baza Constituţiei Republicii Moldova”, a explicat Nantoi, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În contextul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc în 2018, şi a campaniei electorale căreia i se va da start în curând, directorul de program IPP a specificat că astfel de probleme de ordin strategic de regulă nu se rezolvă, totul nefiind decât populism. Prin urmare, este greu de spus care sunt motivele în baza cărora au fost luate deciziile de semnare a acestor acorduri.

„Se cunoaşte că Austria va deţine preşedinţia în Uniunea Europeană în anul 2018 şi se presupune că Federaţia Rusă, care încearcă să joace pe tensiunile, frecţiunile şi contradicţiile interne din Uniunea Europeană, părea să aibă relaţii bune cu Sebastian Kurz, tânărul cancelar al Austriei, şi din această cauză nu se împotriveşte acestor schimbări şi susţine această întrunire de la Viena pentru ca diplomaţia austriacă să aibă motive să declare că e vorba de un succes al preşedinţiei austriece”, a conchis Oazu Nantoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor